Коя е Хамас, как се въоръжава и за какво се бори. Знаете ли това, ще се ориентирате по-бързо в конфликта

53268
Коя е Хамас, как се въоръжава и за какво се бори. Знаете ли това, ще се ориентирате по-бързо в конфликта
Снимка: Getty images

Повечето западни държави определят Хамас - организацията, която нападна Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души и ранени повече от 3000 - като терористична. Изключение правят Норвегия и Швейцария. Позовавайки се на това, че са неутрални, двете държави поддържат контакти с Хамас. Но някои други държави стигат значително по-далеч в подкрепата си за тази организация.

Основаването на Хамас

Хамас беше основана през втората половина на 1980-те години и още от самото начало е в опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат. Спори се дали Хамас не е била създадена дори с паричната подкрепа на израелското правителство, с цел да бъде противовес на ООП - сценарий, който и двете страни днес категорично отричат.

Още: Вашингтон: Можем да подкрепим едновременно Израел и Украйна

За разлика от ООП, Хамас отрича правото на съществуване на Израел. На емблемата на движението са изобразени Куполът на Скалата на Храмовия хълм в Йерусалим, както и очертанията на една палестинска държава, включваща и територията на Израел.

През 1993 година в рамките на мирния процес от Осло Ясер Арафат сключи мир с Израел и прекрати първата палестинска интифада. Хамас тогава не призна тази историческа стъпка и продължи да извършва нападения срещу израелска територия. През 2006 година Хамас дори спечели абсолютно мнозинство на изборите в ивицата Газа, което година по-късно заздрави с една операция, носеща белезите на преврат. На Западния бряг управлява умерената партия Фатах на Махмуд Абас. С други думи палестинските територии са разделени не само географски, но и в политическия смисъл на това понятие.

Тактиките на Хамас

От ивицата Газа Хамас постоянно организира нападенията си срещу Израел, които представя като "самоотбрана". На три пъти дотук тези атаки прерастваха в открит военен конфликт с израелската армия: през 2008/2009; през 2012 и през 2014 година. През 2023 година Израел обяви война на организацията.

Още: САЩ се правеха, че палестинците ги няма: Близкият изток плаща цената

Ивицата Газа е един от най-гъсто населените райони в света, граничещ на юг и на изток съответно с Израел и Египет, а на запад - със Средиземно море. До голяма степен ивицата е икономически изолирана от света. Голямата част от населението живее в крайна бедност и е зависимо от хуманитарна помощ. Под натиска на бившия американски президент Доналд Тръмп тези помощи бяха силно орязани.

При атаките си срещу Израел, Хамас използва местното население в ивицата Газа като жив щит. Ракетите често се изстрелват от гъсто населени квартали, а командните щабове се помещават в жилищни сгради. Хамас редовно прокарва подземни тунели към Египет, през които в ивицата Газа се доставят нелегални оръжия. Египетското правителство обаче няма никакъв интерес да толерира тази практика.

Съюзници от чужбина

Един от най-важните спонсори и съюзници на Хамас е Катар. През 2012 г. емирът на Катар стана първият държавен глава, посетил ръководството на Хамас в Газа. Малката държавица от Персийския залив досега е превела на палестинците повече от 1,5 милиарда евро.

Още: Какво се случва с цената на петрола на фона на конфликта в Близкия изток?

Друг ключов съюзник на Хамас е Турция. До момента Турция отказва да осъди категорично последните нападение на Хамас срещу Израел и по-скоро се представя като неутрален наблюдател на събитията.

Съсъществуват и други спонсори на Хамас - сред тях има редица неправителствени инициативи и сдружения, включително и някои от Германия. Според списание "Шпигел", събираните в Германия дарения за Хамас достигат милиони евро.

Ракетите на Хамас

На 7 октомври Хамас изстреля хиляди ракети срещу Израел - мащаб, който значително надхвърля всички предишни ескалации на насилие. Подобно количество ракети поставя на изпитание дори израелската система за противовъздушна отбрана "Железен купол" (Iron Dome).

Още: Журналист: Израел е изправен пред нов 11 септември

Според германския експерт за Близкия изток Фабиан Хинц, ракети от Иран дълго време са стигали до ивицата Газа контрабандно през Судан и Египет. След отстраняването от власт на суданския диктатор Омар ал-Башир през 2019 година този канал обаче беше блокиран. Междувременно основната част от ракетите си Хамас произвежда сам - в ивицата Газа, ползвайки отчасти и чуждестранна помощ.

 

Източник: Дойче веле

Българин в Израел: Хората предпочитат да не излизат навън

МВнР ще съдейства на туристи и на семейства с деца да напуснат бързо Израел

Втори фронт срещу Израел: Засега откъм Ливан и Сирия има ограничени обстрели (ВИДЕО)

Борел: Израел действа в разрез с международното право

Израел съобщи за обстрел от сирийска територия

Войната в Израел: Конфликтът се ожесточава, броят на жертвите расте (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия