Коронавирусът по света: Тайван с най-много заразени за денонощие

4093
Коронавирусът по света: Тайван с най-много заразени за денонощие
Снимка: iStock

Близо 675 милиона са вече доказаните случаи на коронавирус в световен мащаб, сочат данните на Worldometers. Според статистиката, от тях повече от 6,75 милиона са починали, а над 647 милиона са оздравели до момента.

Трябва да се отбележи, че през последните дни новите случаи в света са между около 350 000 - 400 000 дневно – цифри, далече от предишните тежки вълни на заразата. При първоначалния вариант Омикрон в началото на годината, например, в глобален мащаб се отчитаха около и над 3 милиона случая дневно, като именно тогава беше отчетен и абсолютният рекорд досега – 3,847 милиона за ден на 21 януари 2022 година. Въпреки това, от началото на декември трябва да се отбележи, че заразените растат, като това се дължи основно на новия подвариант ХВВ.1.5 на Омикрон. Учени вече съобщиха, че това е най-заразната разновидност на COVID-19 от началото на пандемията досега. 

ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Ковид изчезва, има област с 0 на 100 000 заболеваемост

При смъртните случаи също има огромен спад, като през последните седмици средно се отчитат между 1500 и 2000 дневно – отново далече от предишните вълни, като за сравнение на 21 януари 2021 година, в разгара на вълната, причинена от варианта Алфа, бяха отчетени рекордните 16 877 жертви. Близо до тези данни бяха и следващите пикове, причинени от вариантите Делта и Омикрон. Че има сериозен спад в броя на починалите признаха и от СЗО. По данни на организацията жертвите са намалели с 90 на сто спрямо февруари тази година, когато вариантът Омикрон беше апогея си. И въпреки че е по-малко смъртоносен, той все пак доведе до много смъртни случаи, тъй като и заразените бяха многократно повече от предишните вълни. 

Лидер по най-много открити заразени остава САЩ, като там те вече надхвърлиха 104,1 милиона. На второ място в мрачната статистика е Индия – там над 44,6 милиона души са се заразили до момента. Трета е Франция с над 39,5 милиона доказани случая. Челната десетка допълват Германия, Бразилия, Южна Корея, Япония, Италия, Великобритания и Русия.

Що се отнася за данните за починалите, Съединените щати също са първи – до момента там има 1 132 322 жертви на коронавируса, което е повече от една шеста от всички фатални случаи. Втора е Бразилия с над 696 000 починали, а трета Индия с над 530 000 жертви досега. Следват Русия, Мексико, Перу, Великобритания, Италия, Индонезия и Франция.

ОЩЕ: Може ли нов и опасен вариант на коронавируса да влезе от Китай в България? Прогноза на български учен от Лондон

Най-висок брой заразени за денонощие са отчетени в Тайван - 22 291, следва Япония с 21 426, а на трето място е Южна Корея, където са отчетени 7 416 заразени. След огромния бум през изминалите месеци, от 30 януари Южна Корея отмени изискването за носене на маски на закрито

Трябва обаче да се отбележи, че тези данни са непълни, тъй като Китай още през декември обяви, че спира да предоставя актуални данни за заразените. Неяснотата около ситуацията накара директорът на СЗО да обяви, че данните не отразяват пълната картина в страната. Въпреки това е ясно, че страната е категорично начело в класациите, а данните са страховити, като вероятно надминават цифрата от милион дневно. Така например днес стана ясно, че в 25-милионен Шанхай към момента е заразено около 70 на сто от населението, което означава около 18 милиона активни инфекции. Стотици милиони са заразените по неофициални данни, като само в Ханан има близо 90 милиона заразени. Според специалисти, необузданото разпространение на варианта ХВВ.1.5, известен като Кракен, е поставил китайската здравна система пред колапс. Заради ужасяващия пик на заразата, Европейският съюз препоръча налагането на общи мерки срещу пътуващите от страната. 

Така за поредна седмица се затвърждава тенденцията пандемията да се измества към Азия, като Япония, Южна Корея, Китай, Тайван, Индонезия и Хонконг са страните, които често са в челото на мрачната статистика. Това личи и от седмичната статистика, където първите две държави също са в челото. В Европа пък Франция продължава битката с нов пик на заразата, след като вече седмици е ежедневно с най-много нови случаи. Ръст се наблюдава и в САЩ, където вече набира сила новият подвариант на Омикрон XBB.1.5.

ОЩЕ: Нов вариант на Ковид е най-съвършеният за заразяване досега според СЗО

При дневните смъртни случаи Япония е начело, като там са отчетени 206 починали. Франция е втора с 96 жертви, на трето място е САЩ с 66 починали за ден. При този показател отново важи уговорката, че тези данни вероятно бледнеят на случващото се в Китай, но официален Пекин не предоставя данни за случващото се там.

На Балканите в последния отчет най-много заразени и починали има в Румъния - 2538 нови случая и 34 жертви. Трябва обаче да се уточни, че това са седмични данни, след като Букурещ вече не представя дневна статистика. Що се отнася до нея, Сърбия е начело с 823 заразени, Хърватия пък е с най-много починали - 8. Тук трябва да се направи уточнение, че и тази статистика не е пълна, тъй като Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония вече не представят актуални ежедневни данни.

Що се отнася до броя починали на милион население, Перу остава начело с 6496 жертви. България е втора в глобален план по този показател с 5577 жертви на милион население. Следват Унгария, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Грузия, Хърватия, Чехия, Словакия, Литва и Румъния – все страни от бившия социалистически лагер.

ОЩЕ: По-малко от 100 са новите случаи на коронавирус за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com