Може ли нов и опасен вариант на коронавируса да влезе от Китай в България? Прогноза на български учен от Лондон

11371
Може ли нов и опасен вариант на коронавируса да влезе от Китай в България? Прогноза на български учен от Лондон
Снимка: БГНЕС

Възникване на нови и опасни варианти на коронавируса в Китай са реална опасност, според д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина. В публикация във Facebook той направи прогноза как еволюцията на вируса в най-многолюдната страна ще повлияе на България.

"Понеже получавам много запитвания от приятели, а и от журналисти, няколко думи за ситуацията с коронавируса в Китай и рисковете от нея за нас. Двигателите на епидемията в Китай са няколко. Всички са компоненти на основния фактор - високия процент от имунологично наивно население (хора без никакъв имунитет). Този висок процент е резултат от продължителните опити на Китай драстично да ограничава предаването на вируса, без в това време да се погрижи за достатъчно покритие на населението с високоефективни ваксини. Резултатът от това е значителен процент високоподатливи към заразяване хора, което е "горивото" на всяка епидемия. Като добавка, високият дял на неваксинирани хора на възраст, които не са се заразявали досега, води до препълване на интензивните отделения там и значителния брой смъртни случаи.

Коронавирусът в България: Ръст в броя на настанените в болници

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информацио...

Какви са рисковете от епидемията в Китай за нас?

Високите нива на заразяване и съответно - заразност в Китай, и голямата свързаност на тази голяма държава със света, при липса на ограничителни мерки за пътниците, вероятно ще доведат до някакво преливане и леко покачване в Европа, а и у нас. Въпреки това не очаквам само по себе си това да доведе до някакво сериозно нарастване на заразените в България. Отделно, въвеждането в европейските страни на ограничителни мерки за идващите от Китай, при липса на действащи мерки за смекчаване на предаването вътре в самите държави, не почива на рационални мотиви.

ОЩЕ: ЕС въведе изисквания за полетите от Китай, има опасност от разпространение на Ковид

Разбира се, високи нива на предаване сред население, съставляващо близо една пета от света, носи повишен риск за възникване на нови, опасни варианти на вируса и това е по-важната и реална опасност. Дали, кога, как и какъв вариант би възникнал, е практически непрогнозируемо и зависи от много фактори, между тях и степента, и продължителността, с която Китай ще продължи да поддържа по-разхлабени мерки срещу инфекциите. Една прогноза все пак може да се направи по отношение на еволюцията на вируса в Китай и тя е, че в краткосрочен план е по-вероятно евентуален нов вариант, произлизащ оттам, да бъде по-силно предаваем, отколкото имунопробивен. За патогенността на такъв хипотетичен бъдещ нов вариант също не може да се кажа много - тя може да бъде както по-висока, така и подобна, или по-ниска от настоящите.

СЗО: Данните на Китай не отразяват истинското въздействие на епидемията от COVID

Световната здравна организация разкритикува "заниженото" представяне на Китай на смъртните случаи от Covid, като предупреди, че официал...

Докато все още няма възникнал нов вариант в Китай обаче, по-важен си остава рисъкът от високопредаваемия подвариант на Омикрон - XBB1.5. Този вариант вече циркулира глобално и започва да доминира в някои страни, макар че засега няма данни повишеният риск от презаразяване с него да се материализира и в по-висок риск от по-тежко протичане на инфекцията с него", завършва д-р Петър Марков.

Според биолога д-р Георги Маринов обаче XBB1.5 категорично демонстрира еволюцията на вируса - намираме се във времето на "второ поколение" варианти, казва той в личния си профил във Фейсбук. "Дори и аз не очаквах толкова бърза еволюция - стигнахме до това положение само в рамките на по-малко от три години, а разклонението между SARS1 и SARS2 се е случило преди десетилетия - но това се получава при безконтролна трансмисия в глобална популация от 6.5 милиарда, с разчитане на нестерилизиращи ваксини, "естествен'', "хибриден'', и всякакви други имунитети. А сега с развяването на бялото знаме в Китай добавихме още милиард и половина към инкубатора на нови варианти...". Д-р Маринов обаче признава и, че едва ли ще се повтори ситуацията от пролетта на 2020 година, но изразява за пореден път притеснението си какво ни е подготвила еволюцията: Проф. Радка Аргирова: Има още една възможност да приключим с пандемията (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Кандидатите на Радев за служебен премиер: ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ГЕРБ. И един Андрей Гюров

"За ГЕРБ-ДПС и лидера им Пеевски се заформят щастливи дни: ще редят служебен кабинет и ще организират "честни" избори"

Мнение: Пеевски говореше през устата на Борисов и екипа на ГЕРБ

Борисов се връща на власт: Кой ще помага - анализ на Иван Бакалов

"Кой е заплашил Мария Габриел за "бъдещата й кариера в Брюксел"? Има нещо гнило в ГЕРБ": Оценка

Положението е „Извини се, бе“: Асен Генов за политическата ситуация в страната (СНИМКА)

Правителството на Мария Габриел: Номер на Борисов и той изгърмя, смята Дайнов

"ГЕРБ упражняват свръхнатиск": Експерт посочи кои са двете министерства, които Борисов иска от ПП-ДБ

Дайнов за Мария Габриел: Суетната жена от дълбоката провинция, попаднала в столицата, няма спиране

"Руснаците имали избор? Идете и живейте в Русия, бъдете щастливи - никой няма да ви върне": Оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения