Подвариантът Кракен на Омикрон постави Китай на ръба на здравен колапс

3875
Подвариантът Кракен на Омикрон постави Китай на ръба на здравен колапс
Снимка: Getty Images

Близо 90% от хората в Хънан вече са заразени с COVID-19, съобщиха местните здравни власти. Това са 88,5 млн. от жителите на третата най-населена провинция в Китай. Информацията излезе едва ден след като правителството отвори международните граници на страната за пристигащи от цял свят за първи път от 2020 година, предаде 24 часа.

Не се уточнява в какъв период са отчетени десетките милиони инфекции, но по думите на Кан Куанчен, представител на местната власт, най-много пациенти са приемани в болници през декември. Броят на случаите за провинция Хънан е в ярък контраст с данните за COVID-19, обявени от централното правителство. Според официални данни само 120 000 души в страната с население 1,4 милиарда са били заразени, a 30 са починали след отказа от “нулевата COVID” политика.

Нов подвариант на Омикрон вече е у нас

Два случая на новия подвариант XBB.1 на Омикрон са регистрирани у нас. Това показват данните на Националния център по заразни и паразит...

На този фон китайските здравни служители обявиха, че няма да включат антивирусното лекарство на “Пфайзер” “Паксловид” в основните си схеми за медицинско осигуряване. Като причина посочиха високата цена, която е поискала американската компания. До 31 март медикаментът ще бъде временно покрит от широката схема за здравно осигуряване на Китай. Напоследък обаче се отбеляза рязко увеличение в търсенето му, след като скочиха и случаите на заразени с коронавирус в страната. От “Пфайзер” коментираха, че ще продължат да си сътрудничат с китайското правителство и всички заинтересовани страни за “сигурно и адекватно снабдяване” с медикамента.

Очаква се броят на заразите да скочи още повече, тъй като страната посреща Лунната нова година на 22 януари. Въпреки отворените граници и премахнатата карантина остава в сила изискването за отрицателен PCR тест, направен в рамките на 48 часа след пристигане.

Много държави обаче се притесниха от рязката смяна на курса на здравната политика в най-населената държава в света и наложиха изискване за COVID тест за пристигащи от Китай въпреки гнева на правителството в Пекин. Първа в Европа взе мерки Италия, последвана от Франция. Към тях се присъединиха и Германия, Гърция, Испания, Швеция, Великобритания, Австралия, Канада, Индия, Израел, Малайзия, Мароко, Катар, Южна Корея, Тайван и САЩ.

В България за момента ситуацията с вируса е спокойна. Положителните проби за изминалото в понеделник денонощие са едва 6%, или 45 от общо 743 направени теста. Няма починали пациенти. Затова и страната ни реши да не налага изисквания за пристигащите от Китай пътници.

Нов вариант на Ковид е най-съвършеният за заразяване досега според СЗО

Високопредаваемият подвариант на Омикрон - XBB1.5, който само за няколко седмици се превърна в доминиращ щам в САЩ, може да предизвика ...

Опасението е, че с голямото преселение на китайците за отпразнуване на Лунната нова година пандемията може да се завърне и в Европа. Още по-тревожни са данните на фона на съобщенията за новия подвариант, върлуващ основно в САЩ, наречен Кракен, или XBB.1.5, който е изключително заразен. 

След САЩ новият щам бе докладван в Европа, Австралия и части от Югоизточна Азия. Засега подвариантът не е предизвикал натиск върху здравната система на Стария континент, но според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията вече е открит в Дания, Франция, Австрия, Нидерландия, Германия, Италия, Испания, Швеция, Исландия, Белгия, Чехия, Португалия и Ирландия. За първи такъв случай съобщи и Румъния.

Данните в САЩ показват, че XBB.1.5 се разпространява агресивно, като случаите се удвояват на всеки девет дни. Повишеното темпо на заразяване вероятно се дължи на способността на XBB.1.5 да избягва защитата на имунната система, развита от предишно боледуване или ваксинация. Той също така има мутация на шиповия си протеин - частта от вируса, която се свързва с клетките гостоприемници, което го прави по-устойчив.

Бумът на случаите съвпада с вече трудния сезон на грипа и респираторно-синцитиалния вирус, което допълнително натоварва болниците. В Белгия органите за обществено здравеопазване обявиха грипна епидемия поради нарастващи случаи, като пикът се очаква след три или четири седмици.

Силно заразен подвариант на Омикрон набира скорост по света

Нов силно заразен вариант на COVID-19 се появи във Великобритания, съобщиха западни издания. Мутацията, наречена XBB.1.5, вече се среща...

Това, че подвариантът се разпространи светкавично в САЩ, не означава непременно, че Европа скоро ще бъде в окото на бурята. “Големи разлики във вариантната циркулация са наблюдавани между Северна Америка и Европа няколко пъти по време на COVID пандемията”, пишат още от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com