Масови стачки в Иран, местната валута копае дъното

1154
Масови стачки в Иран, местната валута копае дъното
Снимка: Getty Images

Иран стана свидетел на поредната вълна от протести и стачки тази неделя, като те вече са предизвикани от това, че валутата в страната поевтиня и продължава да върви към дъното. Обикновените хора се чудят как да си позволят минималните нужди, пише опозиционната на репресивния режим медия Iran International, базирана в Лондон.

Групи от пенсионери и работници от профсъюза на хлебопроизводителите, стоманодобивните предприятия, захарните фабрики и други служители продължиха стачките си, започнали през седмицата.

Атака или учение: В Иран проехтяха взривове (ВИДЕО)

Взривове са станали факт при иранския град Карадж тази нощ. Каква обаче е точната причина, все още не може да се каже със стопроцентова...

Пекарите проведоха събрание в Техеран, стачкуваха работниците от комплекса за захарна тръстика "Хафт-Тапех" в югозападната провинция Хузестан, стоманодобивната компания в Исфахан (централен Иран) и работниците в няколко южни града, където се намират повечето петролни и газови компании.

Стачката на стоманодобивната компания, започнала в събота, продължи през нощта, докато силите за сигурност използваха водни оръдия, за да разпръснат протестиращите работници, но те се събраха отново и спряха работата на повече сектори, както и на нощната смяна в обширния комплекс, заяви един от протестиращите пред Iran Interntional.

По думите му - части от стоманодобивната компания в Исфахан са затворени, а губернаторът на града е посетил завода. Протестиращият добави, че в компанията не се допускат камери и на мястото е пълно със сили за сигурност. Дружеството, наречено на персийски Zob Ahan, се контролира пряко от Министерството на промишлеността и мините на страната и е третият по големина производител на стомана в Иран, както и най-големият завод за производство на стомана за строителството.

В някои други градове на богатата на петрол провинция като Шуш, Шущар и Дезфул, както и в централния град Керман, пенсионерите проведоха митинги и скандираха срещу режима. Дори ветераните от войната между Ирак и Иран проведоха събрание в неделя и поискаха да получат забавените си пенсии.

В условията на ускоряващо се свободно падане през последните дни, риалът загуби стойност в неделя и достигна над 600 000 спрямо щатския долар, а после се стабилизира малко до 575 000. Това доведе до почти пълно спиране на много предприятия.

Берлин изгони двама ирански дипломати заради смъртна присъда на ирано-германски гражданин

Германия изгони двама дипломати от иранското посолство в Берлин заради смъртната присъда, която съдът в Ислямската република издаде на ...

Наличността на чуждестранна валута при този курс е много ограничена, което кара купувачите да се насочат към черния пазар. Това доведе до спекулации, че Централната банка на Иран е инжектирала огромно количество в неделя, за да забави девалвацията.

Правителството обаче също не е в състояние да направи големи промени на пазара, тъй като самото то е закъсало за парични средства. Външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан беше изпратен в съседните държави, за да намери начини за вливане на чуждестранна валута чрез тях.

В четвъртък информиран иракски източник заяви пред Iran International, че неотдавнашното пътуване на Амир-Абдолахиан до Багдад е било насочено към начините за задържане на потока от чуждестранна валута от съседната страна. Вашингтон наложи нови ограничения върху доларовите трансфери към Ирак, тъй като банковите служители на арабската страна смятат, че е налице широко разпространено пране на пари, чрез което се изпращат средства към Иран и Сирия.

Според източници на Iran International силите "Кудс" на Иранската революционна гвардия перат пари за режима със съдействието на посолството на Ислямската република и няколко прикриващи компании, за да изнасят приходите от износа на петрол и газ обратно в Иран. Мрежата за изпиране на пари се управлява под надзора на командир на подразделение 400 на силите "Кудс", което ръководи терористичните операции в чужбина.

По-рано през месеца изданието съобщи, че Ислямската република търпи големи финансови загуби, тъй като голяма част от парите ѝ са блокирани в Ирак поради американските банкови санкции.

Близо до създаване на ядрено оръжие: Иран вече има обогатен до 84% уран

Mеждународни наблюдатели установиха, че в Иран вече има уран, обогатен до 84%, което е малко под нивото, необходимо за създаването на я...

Риалът падна от 35 000 до над 600 000 спрямо щатския долар точно за пет години. Това доведе до много висока инфлация, официално надхвърляща 50%, която пък причини обедняване на десетки милиони иранци. Един от икономистите в страната казва, че ролята на американските санкции за предизвикването на хаоса в Иран е била значителна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com