X
 
 

Могерини: Азербайджан е важен партньор за ЕС, подкрепяме суверенитета и териториалната му цялост

391 1
photo of Могерини: Азербайджан е важен партньор за ЕС, подкрепяме суверенитета и териториалната му цялост
Азербайджан е важен партньор за Европейския съюз и Брюксел подкрепя напълно неговата независимост, суверенитет и териториална цялост.

Това заяви Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини в изявление, направено по време на 15-тия Съвет за сътрудничество между ЕС и Азербайджан в рамките на Източното партньорство и европейската политика за съседство, проведен на 9 февруари 2018 г., се казва в съобщение, публикувано на официалната страница на Европейска служба за външна дейност.

Московски открива първата редовна въздушна линия до Азербайджан

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открие първата редовна въздушна линия между Бълг...

В публикувания текст се подчертава, че в рамките на срещата е направен преглед на отношенията между Брюксел и Баку, като Могерини е изразила надежди за задълбочаване на връзките с цел създаването на партньорство, което да отговаря на предизвикателствата и възможностите пред ЕС и Азербайджан. Също така е обсъдена необходимостта от по-редовни и структурирани обмени в областта на външната политика и политиката за сигурност.

„Европейският съюз е най-големият икономически партньор на Азербайджан, представляващ почти половината от търговията на страната - точно 48.6%. А Европейският съюз е и най-големият чуждестранен инвеститор в Азербайджан. Така че страната диверсифицира своята икономика и в същото време се надяваме да видим, че Азербайджан ускорява процеса на присъединяване към Световната търговска организация (СТО)“, е подчертала Могерини в рамките на срещата.

Като пример за стратегическите отношения между Брюксел и Баку италианският политик привежда проекта за Южния газов коридор, а също и железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, свързваща Европейския съюз, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.

„Споразумението за въздухоплаването, за което водим преговори, трябва също да помогне за свързването на Азербайджан и страните от Европейския съюз“, е допълнила Могерини, цитирана от Фокус.

Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това се разбра след...

„Разгледахме демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека. Това е част от солидна основа за взаимноизгодни отношения. Европейският съюз винаги подчертава, че пълното изпълнение на международните задължения и ангажименти на Азербайджан е от жизненоважно значение за нас. Това означава да се приемат препоръки за привеждане на правилата относно изборите, свободата на събранията, сдруженията и медиите в съответствие с международните стандарти, особено в предизборния контекст, в който Азербайджан е влязъл. Европейският съюз винаги подчертава значението на зачитането на правата на човека и основните свободи. Считаме, че жизненото гражданско общество е от решаващо значение за съществуването и напредъка на демокрацията и ще продължим да подкрепяме в това отношение“, се казва още в бележките на Могерини.

По отношение на конфликта в Нагорни Карабах, в текста се посочва, че Брюксел би искал страните да дадат съгласието си за преговори за уреждането му, тъй като ЕС е на мнение, че той няма военно решение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
    Още един гвоздей в ковчега на Пидороссийската педерация!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Благоевград е пред грипна епидемия

В Благоевград са регистрирани 182 случая на грип на 10 000 души само за миналата седмица. От началото на тази, заболелите са двойно пов...

Последно в Актуално