Нетаняху: Иран подготвя нов Холокост

1195
Нетаняху: Иран подготвя нов Холокост
Снимка: Getty Images / Guliver

Иран се подиграва с Холокоста, извършен по време на Втората световна война, и подготвя нов, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от АП.

Нетаняху критикува Техеран за конкурс на карикатури за Холокоста от Втората световна война, по време на който нацистите избиха 6 млн. евреи, и каза, че Иран бил ангажиран в организирането на нова такава изява.

Иран отдавна подкрепя различни въоръжени групировки, решени да действат за разрушаването на Израел и техните лидери не един път са призовавали към изтриване от картата на света на държавата на евреите. Израел е обезпокоен, че иранската ядрена програма има за цел да постави под заплаха съществуването на Обетованата земя. По думите на израелския премиер Иран отрича Холокоста, подиграва се на Холокоста и подготвя друг Холокост. Това Нетаняху е заявил в неделя на заседанието на кабинета. И призова страните по света да надигнат глава и да осъдят воденето на подобна политика, предаде БГНЕС.

Говорителят на държавния департамент на САЩ Марк Тонер, който пътуваше с държавния секретар Джон Кери до Саудитска Арабия, каза, че Съединените щати са обезпокоени от това, че конкурсът за карикатури „може да бъде използван като основа за отричане на Холокоста, ревизионизъм и антисемитски език, както е било и в миналото.“ И също призова към осъждане на подобни действия от властите и гражданските общества.

Отричането или поставянето под въпрос на геноцида е широко разпространено в Близкия изток, където много хора глед на това мрано събитие като на претекст, използван от Израел за създаването на държавата и извинение за действията си срещу палестинците. „Холокост означава масово убийство“, казва организаторът на конкурса Масуд Шоджаи Табатабаеи. „Свитедетели сме на най-големи убийства в Газа и Палестина, извършвани от ционистите.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com