Нетаняху обяви: Започнахме разширена сухопътна операция в Газа (ВИДЕО)

7992
Нетаняху обяви: Започнахме разширена сухопътна операция в Газа (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

Миналата нощ допълнителни сухопътни израелски сили влязоха в Ивицата Газа през "портите на Ада". Целта е абсолютно ясна – да елиминираме напълно военните възможности на "Хамас" и да върнем взетите на 7 октомври заложници. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в нарочна пресконференция, с което стартира нова фаза във войната в Израел.

По думите му, решението е взето единодушно от всички оторизирани с власт хора и институции в Израел. Израелският премиер обясни, че има "разширение на наземната операция в Газа" и са взети предвид всички рискове от това.

Ситуацията към момента

Засега няма конкретни новини за нещо по-различно от последните дни извън обстрели в Газа. Вчера имаше засилени бомбардировки и съобщения за навлизане на израелски танкове, но и потвърждения, че това не е същинската очаквана мащабна сухопътна операция: Израелски части водят боеве в Газа, но същинската операция не е започнала (ВИДЕО)

Последният към момента на публикуване на този материал кратък репортаж на кореспондента на Fox News в Twitter гласи, че "летят ракети" * Малко след това обаче той написа, че има интензивен огън от танкове и изглежда по-тежко на моменти от изминалата нощ. Има и обобщение на изминалите 24 часа от военните действия в Газа, с кратко обяснение: "Бяха с най-голяма активност от клането на 7 октомври насам".

По-рано израелската армия излезе с официално изявление, че започва нова фаза във военната операция срещу "Хамас" в Газа - навлизане на сухопътни сили, прикривани и подкрепяни от артилерийски огън и въздушни удари. "Следим промените в региона и сме готови за всеки сценарий" - това предупреждение на Херци Халеви, началник-щаб на израелската армия, е отправено към Иран и подкрепяните от него ислямисти. Халеви изрично подчерта, че израелската армия е в бойна готовност по северните границата на страната - с Ливан и срещу "Хизбула". "Няма друг начин, освен сухопътна операция", каза още Халеви: 

Израелската армия публикува и видеокадри от операцията си:

Какво ще направи Иран?

След изявлението на Нетаняху ще се чака какво точно ще стори Иран, който най-открито и заплашително говори против разширение на войната срещу "Хамас". Вече имаше серия от атаки с дронове срещу американски военни бази в Близкия изток, а САЩ отговориха на това също с военна сила: САЩ бомбардираха подкрепяни от Иран милиции в Сирия

За момента никой от имащите най-много власт в Иран не е реагирал на изявлението на Нетаняху. Може би най-известната иранска държавна информационна агенция "Фарс" също няма материал по темата към момента на публикуване на материала - последният в информационния ѝ поток е за нови дронове-камикадзе ("Сина" и "Фатех", които "издържат" на полет от 10-15 минути) и бомби, показани на военни учения в Иран. Има новина обаче как "Хамас" се бие с всички сили срещу израелската армия, но става въпрос за съобщение на бригадите "Ал Касам" за събота сутринта - при ГКПП Бейт Ханун в североизточната част на Ивицата Газа и при бежанския лагер "Бурейдж" в централната част на Газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com