Ново ракетно нападение в Багдад, демократите ще опитат да ограничат Тръмп за военни действия

14587
Ново ракетно нападение в Багдад, демократите ще опитат да ограничат Тръмп за военни действия
Снимка: Getty Images/Guliver

Две ракети "Катюша" паднаха в "зелената зона" в Багдад, където се намират правителствени служби и посолства на чужди държави, включително американското, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от РИА Новости.

Все още няма информация за жертви и щетите.

Тръмп се отказа от атака срещу Иран, наказа го с нови санкции

В обръщение към нацията президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви незабавно "допълнителни наказателни санкции" срещу Иран. Решението му беш...

От своя страна ливанският телевизионен канал Аl-Mayadeen съобщи, че в центъра на Багдад се чуват сирените за въздушна тревога, включително в посолството на САЩ. На 5 януари зелената зона също бе обстреляна.

Това се случи малко преди Камарата на представителите на САЩ, доминирана от демократите, да обяви, че ще гласува мерки, за да попречи на президента на САЩ Доналд Тръмп да води война с Иран, след като той нареди убийството на Касем Сюлеймани. Намерението беше обявено от председателя на камарата и лидер на демократите там Нанси Пелоси.

Пелоси казаи, че демократите ще продължат с действията си, тъй като техните тревоги не били успокоени на брифинг при закрити врата пред конгресмените в сряда от държавния секретар Майк Помпео и други висши служители.

"Президентът даде ясно да се разбере, че няма съгласувана стратегия, за да запази безопасността на американския народ, да постигне деескалация с Иран и да осигури стабилност в региона", заяви Пелоси в изявление, цитирано от АФП.

Убийството на Сюлеймани може да бъде клечката кибрит в Близкия изток

Новината за ракетна атака от американска страна срещу летището в Багдад и убийството на иранския генерал Сюлеймани окончателно отвори к...

Съгласно Закона за военните сили от 1973 година, администрацията на САЩ трябва да уведоми Конгреса за големи военни действия, но Тръмп, необичайно, продължава да засекретява обосновката си за акцията, в която бе убит влиятелният ирански генерал Сюлеймани по време на пребиваването му в Ирак. Пелоси каза, че следователно Камарата ще гласува, съгласно акта от 1973 година ограничаване на способността на Тръмп да води война срещу Иран. Тя заяви, че Камарата може скоро да обмисли и отмяна на разрешението за употреба на военна сила, одобрено след атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 година. Три последователни администрации посочиха това разрешение като правна обосновка за редица военни действия в целия ислямски свят.

Въпреки това, всеки опит за ограничаване на Тръмп вероятно ще има малък шанс за одобрение в Сената, където републиканците имат мнозинство.

Стана ясно и, че иракското правителство е привикало иранския посланик, за да поиска обяснение за ракетните атаки от вчера през нощта. Какво стана тогава - припомнете си в този материал!

Междувременно, датският премиер Фредриксен заяви, че някои датски войски, разположени в атакуваната от Иран военната база Айн ал Асад в Ирак, ще бъдат преместени в Кувейт. Става дума за група от около 100 военни инструктори, участващи в обучението на иракските военни. Около 40 други военнослужещи ще останат във военната база.

Нанси Пелоси призова Тръмп да прекрати провокациите срещу Иран

Говорителят на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси призова в Туитър за прекратяване на провокационните дейс...

"Убедени сме, че усилията на коалицията са от решаващо значение за гарантиране на сигурността в региона. В същото време сигурността на нашите войници е наш основен приоритет. Решихме да прехвърлим част от войските си в Кувейт. Важно е да подчертаем, че това е временно решение", заяви Фредриксен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com