ООН ще разследва нарушения на човешките права по време на гражданската война в Шри Ланка

18419
ООН ще разследва нарушения на човешките права по време на гражданската война в Шри Ланка
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът на ООН за правата на човека одобри днес започването на международно криминално разследване за предполагаеми нарушения, извършени от правителствената армия и тамилските партизани по време на финалната фаза на гражданската война в Шри Ланка, предаде АП, цитирана от БТА.

Въз основа на препоръката на Върховния комисар на ООН за човешките права Нави Пилай, 47-членният съвет, базиран в Женева, се съгласи да започне едногодишното разследване, което според прогнозите ще струва 1,46 млн. долара.

Полицията в Шри Ланка се извинява заради кучешка сватба

Културният министър на Шри Ланка накара полицията да се извини за организирането на кучешка сватба. До извинението се стигнало след пои...

След двучасови оживени дебати Съветът одобри резолюция, подкрепена от САЩ и ЕС, която упълномощаваща офиса на Върховния комисар да извърши всеобхватно разследване на твърденията за сериозни нарушения и престъпления срещу правата на човека, извършени от двете страни в конфликта през периода 2002-2009 г.

Резолюцията бе яростно оспорена от Шри Ланка, която не е член на 47-членния Съвет, а също от Пакистан, Китай, Куба, Венецуела и Русия, предаде Франс прес. Тя бе приета накрая с 23 срещу 12 гласа и 12 въздържали се, сред които Индия.

Доклад на ООН установи, че близо 40 000 души са били убити през финалната фаза на войната, но правителството на Шри Ланка оспорва числото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com