ООН: В град Ракка са блокирани около 50 000 цивилни

1494
ООН: В град Ракка са блокирани около 50 000 цивилни
Снимка: Getty Images/Guliver

Според заместник-официалния представител на ООН Фархан Хак между 30 и 50 хил. души не могат да напуснат сирийския град Ракка – основната твърдина на „Ислямска държава“ на територията на страната, предаде ТАСС.

Според него ООН е дълбоко загрижена за „сигурността на десетки хиляди мъже, жени и деца, блокирани в Ракка“. „Ожесточените сблъсъци продължават да се отразяват на цивилното население, принуждава хиляди на напускат домовете си, а също води до много смърт и рани. Според наличната информация условията в града са крайно ужасни, а от 30 до 50 хил. души, които не могат да го напуснат, имат ограничен достъп до вода и храна“, заяви Фархан Хак, отбелязва още "Фокус".

224 цивилни загинаха за един месец в Сирия

В резултат на въздушни удари в Сирия на водената от САЩ международна коалиция срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямск...

През последната седмица Световната продоволствена програма за първи път от три години достави хранителни продукти в Ракка. В ООН изразиха надежда, че ще установят постоянни доставки в Ракка, благодарение на отново достъпните наземни маршрути.

Междувременно стана ясно, че сирийската армия, подкрепяна от местни паравоенни формирования, е превзела нови петролни полета в пустинята в югозападната част на провинцията Ракка от терористите от „Ислямска държава“, предаде Reuters.

Сирийската армия съобщи, че е завзела петролното поле Дайлаа, намиращо се до газовото находище Замла. В събота сирийската армия съобщи, че е поела контрол над петролните находища Уахаб, Ал Фахд, Дбайсан, Ал Ксеер, Абу ал Катат и Абу Каташ, както и над няколко села в пустинята, лежаща в югозападната част на провинцията Ракка.

Междувременно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи, че сирийската армия и проправителствените сили се намират край планинската верига Бушра – основното скривалище за терористите от „Ислямска държава“ на около 55 км. от град Деир ез Зор.

30 загинали при въздушни удари срещу сирийски район под контрола на ИД

Поне 30 души са загинали в резултат на въздушни удари срещу район в Източна Сирия, контролиран от терористичната групировка „Исля...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com