Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха тунел на "Хамас" под сградата на ООН в Газа, Израел поиска незабавни оставки

11 февруари 2024, 07:37 часа • 8468 прочитания

Израелският външен министър призова ръководителя на Агенцията на ООН за палестинските бежанци да напусне поста, след като Израел заяви, че под евакуираната централа на ООН в Газа е открит тунел на "Хамас".

Израел Кац отхвърли твърдението на генералния комисар на UNRWA Филип Лазарини, че не е знаел за наличието му, като "не само абсурдно, но и оскърбително за здравия разум". "Незабавната му оставка е наложителна", написа той в X. "Документите и скривалището с оръжия в самия комплекс на ООН "потвърждават, че офисите всъщност са били използвани и от терористите на "Хамас", заявиха още израелските власти.

Кац подчерта, че откритието доказва "дълбоката обвързаност" на UNRWA с "Хамас".

Лазарини, който от седмици е подложен на натиск, след като Израел разкри, че някои от служителите на UNRWA са участвали в нападението на "Хамас" на 7 октомври, заяви, че агенцията не извършва дейността си в комплекса от 12 октомври насам. Вместо това той призова за провеждане на независимо разследване.

Още: Нетаняху нареди евакуация на Рафах, задава се военна операция в града

Тунелите на "Хамас"

"Хамас" отрича израелските твърдения, че е прокопала широка мрежа от тунели под училища, болници и друга гражданска инфраструктура като прикритие за дейността си.

Израелската армия и агенцията за сигурност "Шин Бет" съобщиха, че операциите в град Газа през последните седмици са довели до откриването на "тунелна шахта" в близост до училище, управлявано от хуманитарната агенция, припомня БГНЕС.

Шахтата води до подземен терористичен тунел, който е служил като значителен актив на военното разузнаване на "Хамас" и е преминавал под сградата, която служи като основен щаб на UNRWA в Ивицата Газа. Група журналисти е била разведена из комплекса и тунела от израелските военни на 8 февруари. В същия ден ООН обвини Израел във военно престъпление.

Още: Байдън с още една директна критика към Израел заради войната

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес