X
 
 

Пет години от земетресението в Япония

Днес се навършват пет години от разрушителното земетресение в Япония, което предизвика цунами и аварията в АЕЦ "Фукушима".

 

Япония се е преместила с 5 м на изток

След най-мощното в националната история земетресение от 11 март 2011 година, територията на Япония продължава да се премества на изток ...

На 11 март 2011 година, едно от най-разрушителните земетресения в историята предизвика 10-метрова вълна цунами, която заля централата и предизвика частично разтапяне на част от реакторите.

Над 18 500 души загинаха, повече от 5 000 все още са безследно изчезнали, а 160 000 изгубиха покрива над главата си.

Две трети от тях все още живеят извън префектура Фукушима. Радиацията в централата все още е толкова силна, че е невъзможно да се проникне в ядрените блокове и да се отстранят разтопените горивни пръти, съобщи БНТ.

Тази част от централата е толкова опасна за хора, че от компанията оператор разработват роботи, които могат да плуват под водата и да заобикалят препятствия през разрушените тунели. Силната радиация обаче унищожава кабелите им и прави машините негодни.

Японките вече ще може да се омъжват 6 месеца след развода

Правителството на Япония внесе поправка в действащ повече от 100 години закон, който забранява на жените да се омъжват отново в течение...

Все пак компанията има постижения - на много места радиацията е паднала до нива като в Токио.

В зоната на централата на моменти има по 8000 служители, трафикът на камионите за извозване на отломки е постоянен, изграждат се хранилища за водата, полагат се тръби и се подготвя демонтажът на части от АЕЦ "Фукушима".

Хиляди хора ще се съберат по 500-километровото крайбрежие, което бе опустошено от бедствието. Японците в много градове в североизточната част на страната ще запазят минута мълчание в памет на жертвите.

Вижте последиците от трагедията в галерията ТУК

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители