Плашите се от -20° у нас? А как живеят хората на -60° в Сибир?

39630
Плашите се от -20° у нас? А как живеят хората на -60° в Сибир?

Мнозина се притесняват, че синоптичната прогноза за уикенда у нас вещае смразяващите -20 градуса. И ако този студ ни изглежда непосилен, нека си представим как живеят хората в едно от най-студените места на планетата - Сибир.

В средата на декември там беше измерена температура от -62 градуса. За местните студове от порядъка на -30, -40 или -50 градуса са нещо нормално. Те са си изработили начини да оцеляват в тези тежки и трудни условия и да наричат с радост мразовития Сибир свой дом.

- Къщите в Сибир често са построени на повдигнати бетонни или железни основи. Туристите често смятат, че подобна архитектура се избира, само ако има опасност от наводнения. В Сибир обаче аргументът къщите да изглеждат така е друг. През лятото температурите могат да достигнат 40 градуса и при това положение горният слой на почвата се затопля и размразява. На някои места размразяването достига много надълбоко - от 1 до 3 метра в земята. "Активният слой" е много нестабилен и това би застрашило здравината на основите на къщите, ако те са прокопани в него. Именно затова основите на сградите се вкопават много надълбоко - до стабилния пласт земя.

- При температури от -60 градуса и най-малкото излагане на кожата води до риск от измръзване. Затова хората в Сибир се обличат топло от главата до петите, оставяйки единствено очите си непокрити. За най-ефективен вариант за облекло се счита естествената кожа. Едно дълго кожено палто може да струва над 1550 долара, което не е по силите на всеки жител на Сибир, където средната месечна заплата е около 600 долара. Затова банковите кредити за зимни кожени палта са широко разпространени.

- През зимата двигателите на колите не се гасят никога. Ако кола изгасне, тя замръзва и не може да бъде запалена чак до пролетта.

- Колите в Сибир преминават през специална подготовка за зимата. Биват изолирани, слага им се втори слой прозорци, инсталира се затопляща система за дизеловите двигатели, а гумите се напомпват със специален газ против замръзване. Основно се използват руски коли, тъй като вносните западни варианти не издържат на тежките условия.

- В Сибир много трудно се копаят дупки в земята. Така например при погребение отнема няколко дни, за да бъде изкопан гробът. Методиката е проста - пали се огън, за да може горният слой на почвата да се размрази леко и след това се копае. Така успешно се отнемат около 15 см. почва. След това отново се пали огън или се поставят живи въглени, и пак се копае. И така няколко дни, докато дупката не бъде изкопана.

- През зимата никой не излиза навън, освен ако не е абсолютно наложително. Тогава, когато хората излизат, за да ходят на работа или на училище, прекарват дълго време в обличане, за да издържат на минусовите температури.

- В най-големите студове руската водка първо се сгъстява, а при екстремно ниски температури, замръзва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com