По 70 000 евро за новородено: Южнокорейска компания се бори с ниската раждаемост

1772
По 70 000 евро за новородено: Южнокорейска компания се бори с ниската раждаемост
Снимка: Getty Images

Южнокорейска строителна компания дава на работниците си почти 70 000 евро всеки път, когато им се роди дете, с идеята да спре спада на раждаемостта в страната. Компанията вече е дала общо 4,8 милиона евро на служителите, които са родили след 2021г., предава Euronews. Две семейства с по две деца са получили по 138 000 евро на новогодишна среща на персонала по-рано този месец.

"Ако сегашното състояние на ниска раждаемост се запази, ще се изправим пред национална екзистенциална криза, като например намаляване на работната сила и липса на кадри за отбраната, необходими за националната сигурност", казва Чжун Кюн Лий, основател на Booyoung Group, на среща на персонала, в прессъобщение.

На какво се дължи ниската раждаемост?

Южна Корея е с най-ниската раждаемост в света - около 0,7 раждания на фертилна жена, според Института за бъдещето на населението на Корейския полуостров. Според експерти, това се дължи на променящите се възгледи за семейството, силно конкурентното общество, високите разходи за отглеждане на деца и слабото участие на мъжете в грижите.

Още: "Червена тревога": Лекарите в Южна Корея излизат на протест

"Едно от най-важните неща за една компания е работната ръка, нали? Те могат да изпитват трудности при набирането на служители, но друг аспект е, че потребителите изчезват", казва Инсил И, президент на Института за бъдещето на населението на Корейския полуостров и бивш комисар по статистиката на Корея. „Вярвам, че в бъдеще все повече компании ще се присъединят към тези усилия", казва той.

Помощта дава резултат

"Мислихме за второ дете, което всъщност не планирахме“. Една от облагодетелстваните от новата схема на Booyoung казва, че парите са ѝ осигурили спокойствие. "Ако нашето бебе иска да прави нещо в бъдеще, можем да го подкрепим, без да се притесняваме за това", казва Семи Хонг, мениджър човешки ресурси в Booyoung Group, пред Euronews Next. Според нея стимулите ще мотивират колегите ѝ в компанията.

Още: България и Корея ще работят заедно за намаляване на глобалните рискове

При обявяването на новия стимул Booyoung обещава, че служителите, които родят третото си дете, ще могат да избират между парични средства за три деца и постоянно жилище под наем, при условие че държавата може да им предостави земя за строеж. Гигантът в строителството и недвижимите имоти също така предложи държавата да въведе нова система за данъчни облекчения, която да освобождава служителите от корпоративен и подоходен данък, за да могат служителите да се възползват в пълна степен от стимулите за родителите и повече компании да последват примера.

Стимул за младите хора

Още: Китай с рекордно паднала раждаемост, дава пари за булки под 25 години

"Знаете, че отглеждането на това дете не е нещо, което правите само за един ден. То трябва да продължи, докато детето стане поне на 20 години, а минималните разходи за това, включително частните уроци, според мен са 200-300 милиона вона (138 000-208 000 евро) на дете", казва Инсил И.

Младите хора казват, че това със сигурност ще им осигури финансова подкрепа и определено ще има положително въздействие, ако са в обмисляне дали да имат дете или не. Но все пак не биха имали дете само заради парите.

Инсил И е оптимист, че в Южна Корея ще настъпи промяна в демографските тенденции. "Предполагам, че хората в Европа, които имат малко познания за Корея, може да си помислят: "Как може да има такава държава?" Но като икономист мога да кажа, че Корея винаги е била такава. Тази страна е постигнала много неща за кратък период от време", казва той. "Затова вярвам, че същото ще се случи и с проблемите на населението.“ Той се надява все повече компании да подемат подобна инициатива.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com