Проиранските групировки в Ирак и Сирия бягат от страх от САЩ, взрив в Дамаск уби иранци (ВИДЕО)

3924
Проиранските групировки в Ирак и Сирия бягат от страх от САЩ, взрив в Дамаск уби иранци (ВИДЕО)
Снимка: Islamic Revolutionary Guard Corps

Подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия напускат военните си постове в очакване на ответен удар от страна на САЩ. Причината е атаката с дрон по американска база в Йордания на 28 януари, при която загинаха трима войници на Щатите, а най-малко 34 други бяха ранени.

Още: Хутите твърдят, че са атакували плаваща база на САЩ в Аденския залив

Евакуация

Източник от "Ислямска съпротива в Ирак" съобщава пред медията "Ал Араби ал-Джадид", че групата е евакуирала позициите си по иракско-сирийската граница, оставяйки само по един или двама охранители на всеки пост, на фона на засилената разузнавателна дейност на американските самолети в района. Именно това е накарало милициите да се опасяват, че отговорът на Вашингтон ще дойде бързо.

Че отговор ще има, загатна и американският президент Джо Байдън, но не даде конкретни детайли. САЩ обвиниха подкрепяните от Иран милиции в региона, че са отговорни за нападението в Йордания, а представител на Техеран в ООН отрече. Байдън ще съгласува с лидерите на съюзническите страни какъв точно да бъде отговорът. В Щатите вече има призиви към държавния глава да удари директно по Иран.

Още: "Удари директно по Иран": Сенатори зоват Байдън заради убитите войници в Йордания

Без телефони

След като са напуснали позициите си, лидерите на "Ислямска съпротива в Ирак" са намалили използването на мобилни телефони от страх да не бъдат проследени и набелязани за мишена, допълва източникът на базираното в Лондон издание, собственост на Катар, цитиран от The Times of Israel.

Базираният в Европа активист Омар Абу Лайла, който оглавява медията Deir Ezzor 24, казва, че подкрепяните от Иран бойци в Източна Сирия също са започнали да евакуират постовете си. Той заявява пред Associated Press, че това са районите, в които се намират крепостите Маядин и Букамал.

"Ислямска съпротива в Ирак" - група, обединяваща подкрепяни от Иран фракции - по-рано заяви, че е извършила нападения с дронове срещу три района в Сирия, както и срещу един в "окупирана Палестина". Групировката пое отговорност за десетки нападения срещу бази, в които са настанени американски войски в Ирак и Сирия, от началото на войната между Израел и "Хамас".

Трима служители на подкрепяните от Иран милиции в Ирак, които говорят при условие за анонимност, твърдят, че атаката с дрон срещу базата на САЩ в Йордания е била извършена от една от иракските групировки. Нито една фракция все още не е поела официално отговорност. Говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани отрече страната му да е замесена.

Още: Зеленски: В критичен период сме, но още можем да спрем Трета световна война

Взривове в Дамаск, има жертви

Сирийската държавна медия съобщи на 29 януари, че няколко ирански съветници са били убити при израелска атака южно от столицата Дамаск. В съобщението се казва също, че са били убити цивилни, но не се посочват данни за нито един от загиналите.

Иранската информационна агенция Tasnim твърди, че "ционисткият режим (Израел) се е насочил към ирански консултативен център в района". Посланикът на Иран в Сирия обаче твърди, че няма ирански жертви при удара и че не е бил атакуван консултативен център.

Рами Абдел Рахман, директор на Сирийската обсерватория за правата на човека, твърди, че израелските удари са били насочени към база, принадлежаща на "Хизбула" и Иранската революционна гвардия, като са убити седем души, включително проирански бойци.

Още: Ключова среща Иран-Пакистан за сваляне на напрежението

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com