Простреляха журналистка от "Ал Джазира", Израел е пред нова политическа криза

1912
Простреляха журналистка от "Ал Джазира", Израел е пред нова политическа криза
Снимка: Getty Images

Журналистка от телевизия "Ал Джазира" е била простреляна при операция на израелската армия в град Дженин в Западния бряг. Новината съобщиха от медията, а потвърждение дойде и от палестинското здравно министерство.

Израел не отрича смъртта ѝ, но призовава за разследване и отхвърля обвиненията от Палестинската власт, че негови сили носят отговорност. През последните седмици Израел почти всеки ден провежда операции в Западния бряг след серия от нападения, извършени от палестинци на израелска територия. Предполага се, че голям брой от палестинските нападатели произхождат от Дженин и околността му. Градът и намиращият се в него бежански лагер са си създали репутацията на екстремистки бастион, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирани от "Дневник".

Хакерска атака срещу разследващи журналисти в „Ал Джазира“ през израелски софтуер

Шпионският софтуер на частната израелска разузнавателна компания NSO Group е използван за хакване на мобилните телефони на десетки журн...

Последната операция на армията, службите и гранична полиция се провежда в бежанския лагер край град Буркин и други места на Западния бряг, а в сблъсъците участват палестински бойци. Именно тази операция е отразявана от Ширин Абу Акле в мига на убийството ѝ.

Това убийство разтърсва Израел и Палестинската власт в момент, когато пъстрата управляваща коалиция - от леви либерали до крайнодесни и ислямисти - проявява признаци на нестабилност.

Министерството в Западния бряг потвърди самоличността на Ширин Абу Акле, известна 51-годишна палестинска журналистка, която работи за арабската версия на "Ал Джазира". При същата операция е бил ранен палестински журналист, работещ за базирания в Ерусалим вестник "Ал Кудс". Състоянието на ранения е стабилно.

Палестинското здравно министерство заяви, че журналистите са били засегнати от израелски огън. Според "Ал Джазира" по нея са стреляли "войници на израелската окупация" (така са наричани израелските власти, когато става дума за действията им в палестинските територии). Колега на Абу Акле заяви в студиото: "За всички в "Ал Джазира" тя бе модел за подражание."

Реакции

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обвини Израел, премиерът Бенет отговори, че за подобни твърдения няма "солидна основа" и е "много възможно" зад убийството да стоят "въоръжени палестинци", стреляли в райноа на сблъсъците.

ЮНЕСКО осъди убийството на журналиста Брент Рено в Украйна

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле осъди убийството на американския журналист Брент Рено в Украйна на 13 март. Той беше зас...

Израелската армия обяснява, че нейните сили са били подложени на сериозна атака с огнестрелни оръжия и експлозиви по време на операцията в Дженин и че са стреляли в отговор. "Разследваме случилото се и допускаме, че е възможно журналистите да са били поразени от палестински стрелци", се казва в изявление на израелските въоръжени сили, но там се отрича вариантът с умишлена стрелба по журналисти. Пред обществената медия "Кан" говорителян а армията Ран Кохав също заяви: "Не мисля, че ние сме я убили."

Опитният журналист от Дженин Али ас Самуди - раненият, който в момента е бил с Абу Акле, обяснява, че пристигнали на мястото, за да отразят операция на израелската армия. "Изведнъж откриха огън по нас", разказва. "Убиха я хладнокръвно", а при това наоколо нямаше "бойци на съпротивата", продължава Смуди, цитиран от "Джерузалем пост".

Анна Аронхайм, която пише за отбранителния сектор в същото издание, отбелязва, че по-рано бойци от Палестински ислямски джихад (активна в Газа групировка, подкрепяна от Иран) са обявили обстрел с куршуми и използване на самоделни взривни устройства срещу израелските сили. В такива ситуации обаче никога не е ясно кой е изстрелял фаталния куршум, отбелязва тя.

Израелският външен министър Яир Лапид заяви, че на палестинската страна е предложено съвместно разследване на "тъжната смърт" на Абу Акле. "Журналистите трябва да бъдат защитавани в зони на конфликт и имаме цялата отговорност да достигнем до истината", написа Лапид. По-късно такъв призив дойде и от израелската армия с уговорката, че ако палестинците не желаят да участват, сигурно има причина.

Европейският съюз и Арабската лига осъдиха убийството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com