Путин тръгва срещу НПО-та, организирали преврата в Украйна

28234
Путин тръгва срещу НПО-та, организирали преврата в Украйна
Снимка: Getty

Руският президент Владимир Путин нареди започването на действия срещу "деструктивните" неправителствени организации. Според него, тези групи стоят зад протестите, които свалиха правителството в Украйна, предаде БГНЕС.

Москва неведнъж обвини новите власти в Киев и протестиращите, свалили промосковския президент Виктор Янукович, в екстремизъм, национализъм и дори "нацизъм". Путин каза пред високопоставени представители на Федералната служба за сигурност (ФСС), че "националистки и неонацистки структури и бойци" в Украйна са финансирани от чужбина чрез неправителствени организации (НПО).

"Руското законодателство създава условия за прозрачни свободни действия на НПО-тата. Ние никога няма да позволим тези организации да бъдат използвани за деструктивни цели по начина, по който това се случи в Украйна. Трябва да направим разграничение между цивилизованата опозиция срещу властите и това да обслужваш чужди национални интереси за сметка на собствената си страна", каза Путин.

След връщането си в Кремъл през 2012 г. за трети мандат Путин затегна контрола над НПО-тата. Той одобри закон, съгласно който организациите с международно финансиране трябва да се регистрират като "чужди агенти". През февруари седем активисти, участвали в протест срещу завръщането на Путин в Кремъл, бяха осъдени на до 4 г. затвор. Еколог, отправил критики към олимпийските игри в Сочи, беше осъден на три години затвор.

Путин, който е бивш агент на КГБ, работил в Източна Германия, беше начело на ФСС през 1998-99 г./

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com