Русия отхвърля идеята на Йотингер за единна цена на газа за ЕС

16201
Русия отхвърля идеята на Йотингер за единна цена на газа за ЕС

Идеята за единна цена на руския газ за всички страни от Евросъюза "не предизвиква възторг нито у правителствата, нито у европейските енергийни компании".

Така постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов коментира пред руски журналисти идеята на еврокомисаря Гюнтер Йотингер, предаде БГНЕС.

"При това тя противоречи на цялата философия на енергополитика на ЕС, която постоянно и с патос се декларира от Йотингер, а именно необходимостта от конкуренция на европейския пазар. Тоест той е против монополното положение на "Газпром", но не е ли за монополното положение на Еврокомисията? Няма данни, че такава единна цена ще се окаже изгодна за самите европейски потребители. Смятам тази идея за странна, нелогична и противоречаща на самата енергийна политика на ЕС, подчерта Чижов.

Той също опроверга твърденията за изгодността от доставките на втечнен и шистов газ от САЩ.

"Съвсем уверено може да се каже, че цената му ще бъде ако не един път и половина, то поне 30% по-скъпа от руския газ. И не е редно да се мисли, че САЩ ще забравят за собствените си интереси. Износ на големи мащаби на втечнен газ от САЩ неизбежно ще доведе до скок на цените на газа за самите САЩ. Нуждаят ли се те от това?", попита руският представител.

Русия пусна в действие "газовото оръжие"

На 1 юни Русия въвежда режим на авансово плащане за газа, доставян за Украйна, съобщи руският министър на енергетиката Александър Нов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия