Русия реши: Националните закони са над международните

6992
Русия реши: Националните закони са над международните
Снимка: Gettyimages

Руският Конституционен съд разпореди националното законодателство да има предимство пред решенията на Европейския съд за правата на човека. Решението на Москва е в съответствие с практиката установена в Германия, Великобритания и Австрия.

След решението адвокати по човешките права в страната предупредиха, че това дава на Русия правото да игнорира решения на базирания в Страсбург съд, предаде БГНЕС.

"Руското участие в международни споразумения не означава отхвърляне на държавния суверенитет", се казва в решението на председателя на Конституционния съд Валери Зоркин.

В него се допълва още, че ако някое решение на Върховния съд по човешки права се сметне за нарушаване на руското законодателство, то тогава Москва не трябва да го следва дословно.

Според председателя руското решение е в съответствие с практиката в някои страни от Европейския съюз като Германия, Великобритания и Австрия.

Решението на Конституционния съд не идва без предупреждение. Депутатите в страната от дълго време спорят дали е редно международните закони да имат предимство пред държавните.

Според говорителя на президента Владимир Путин решението на съда е окончателно. "До колкото разбирам това е решение, което не може да бъде обжалвано", каза той пред репортери.

Русия става член на Съвета на Европа през 1996 г. Оттогава редица дела са заведени от руски правозащитни адвокати, които обвиняват Москва в нарушаване на човешките права и неспазване на Европейската конвенция за правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия