САЩ и Афганистан в спор за време

43985
САЩ и Афганистан в спор за време
Снимка: Getty Images / Guliver

Спор за точното време заплашва да попречи на плановете за оставането на американските части в Афганистан, където племенните лидери, ръководителите на общностите и политиците провеждат национално събрание за обсъждането на новия договор за сигурност.

Говорител на афганистанския президент Хамид Карзай в петък подчерта, ако бъде одобрен от известното като „Лоя Джирга” събрание, договорът ще бъде подписан едва след изборите през април 2014 година, когато афганистанците ще изберат нов президент.

Това бе неочакван удар за американската администрация, която вчера намекна, че може да реши да не задържи американските войски в страната след 2014 година, ако пактът не бъде подписан до края на 2013 година.

Около 2500 местни и регионални лидери участват в „Лоя Джирга”, която бе разбита на малки групички, за да проучи предложеното споразумение клауза по клауза.

Смята се, че повечето от тях ще подкрепят текста, задаващ условията, при които международните сили ще останат в страната, за да помогнат на правителството на Карзай във войната срещу талибаните.

В четвъртък обаче американците бяха поразени, когато Карзай изрази мнението, че официалното подписване на пакта трябва да бъде отложено за средата на следващата година, когато той вече няма да е президент.

Говорителят на Белия дом Джей Карни подчерта колко е важно споразумението да бъде подписано тази година, така че дългосрочното планиране да може да започне. Той отбеляза, че САЩ все още не са взели окончателно решение дали да оставят войските си в Афганистан.

Говорителят на Карзай обаче заяви, че афганистанското правителство не е впечатлено от американските крайни срокове. Той повтори, че подписването, ако въобще има такова, вероятно ще бъде след изборите през април.

В четвъртък държавният глава на Афганистан откри срещата с вдъхновена реч в подкрепа на споразумението, като посочи, че то има подкрепата на най-големите афганистански съюзници и съседи с изключение на Иран.

Договорът ще влезе в сила на 1 януари 2015 година и ще осигури оставането на американски войници и цивилен персонал в Афганистан поне за още 10 години, а вероятно и повече.

По време на речта си Карзай прочете части от писмото на американския президент Барак Обама, което обещава САЩ да продължат да „уважават неприкосновеността и достойнството на афганистанците в техните домове”.

Писмото на Обама, което бе разпространено от афганистанското правителство, също така казва, че много американци са загинали или са били тежко ранени в усилията да помогнат и защитят афганистанския народ.

Според черновата на споразумението американските части ще влизат в домовете на афганистанските граждани само при изключителни обстоятелства – предмет на спор в едногодишните преговори по споразумението.

Очаква се Лоя Джирга да продължи няколко дни в обсъждане на пакта, който ще моделира отношенията в областта на сигурността между Вашингтон и Кабул за идните години. Събранието трябва да даде одобрението си, преди документът да бъде внесен за гласуване в афганистанския парламент.

Voice of America

България праща до 110 военни в Афганистан през 2015 г.

България ще изпрати до 110 военнослужещи за операцията „Решителна подкрепа” в Афганистан. За това ще бъдат необходими средс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com