САЩ се гордее с "постиженията си" срещу ИД, ЦРУ се готви да доставя оръжие в Сирия

2069
САЩ се гордее с "постиженията си" срещу ИД, ЦРУ се готви да доставя оръжие в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

Броят на бойците на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в момента е най-малкият за последните две години, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде БГНЕС.

"Смятаме, че броят на бунтовниците на "Даеш" е паднал до най-ниското си ниво, откакто започнахме да го следим през 2014 г.", каза Блинкен по време на изслушване в сенатската комисия по кредити.

Русия има по-малко самолети, но същото влияние в Сирия

Месец след изненадващата новина за частичното „изтегляне“ на руските сили от Сирия, небето над въздушната база „Хмейм...

Блинкен също така говори за успехите на водената от САЩ международна коалиция срещу тероризма. "Ние освободихме в Ирак 40% от територията, контролирана преди година от "Даеш", и 10% - в Сирия", каза той.

Според публикация в The Wall Street Journal обаче, ако примирието в Сирия пропадне, опозицията ще получи нови оръжия от Запада. Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ и специалните служби на страните съюзници на Вашингтон са се подготвили да изпратят на „умерената опозиция” в Сирия нови въоръжения, съобщава вестникът.

„ЦРУ и партньорите в региона са подготвили планове за снабдяване на умерената опозиция в Сирия, която воюва срещу подкрепения от Русия режим, с нови по-мощни оръжия, ако постигнатото преди шест седмици споразумение за прекратяване на бойните действия пропадне”, пише електронната версия на вестника, като цитира свой източник.

Както отбелязва медията, сред системите, които може да бъдат изпратени в Сирия от САЩ и съюзниците им са „различни типове ПВО (противовъздушни оръжия).

Сирийската армия готви офанзива към Алепо

Сирийските правителствени войски се готвят за мащабна операция, за да си върнат контрола над северния град Алепо с руска подкрепа по въ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com