Саудитска Арабия: Как се оказа, че всеки там може да е полицай

1089
Саудитска Арабия: Как се оказа, че всеки там може да е полицай
Снимка: Pixabay

Салма ал-Шехаб има двама сина - на 4 и на 6 години. Следващия път, когато те видят майка си, вероятно ще са съответно на 38 и 40 години и може да имат свои собствени деца. Наскоро съд в Саудитска Арабия осъди Салма ал-Шехаб на 34 години затвор. Причината са нейни туитове, които вероятно нямаше да привлекат особено внимание, ако не бяха докладвани на властите от потребител на Туитър.

Уведомяването на властите е станало чрез приложение, наречено "Kollona Amn" (в превод: "Ние сме сигурност"). То е достъпно за всички потребители на Apple Appstore и на Google Playstore.

Всеки може да е "полицай"

На пръв поглед приложението изглежда съвсем безобидно. В описанието му се посочва: „Това приложение е създадено, за да позволи на всеки гражданин на Саудитска Арабия да влезе в ролята на полицай. За да помогнете на властите, можете да изпратите снимки, видеоклипове или снимка на екрана чрез приложението.“

В Германия от известно време също съществуват приложения, които гражданите могат да използват, за да помогнат на своите градове и общини да поддържат реда. Така например, възможно е подаването на сигнали за нарушения при правилата за паркиране и за незаконно изхвърлени боклуци.

Но проблемът е, че в Саудитска Арабия законът се разбира по различен начин, коментира Майк Секстън. Експертът по киберсигурност от Вашингтон предупреждава, тези програми само изглеждат безобидни, а всъщност са направени, за да могат службите за сигурност да се възползват от споделяната информация.

Диктатура от 21 век

Тези методи не са нещо ново, обяснява Секстън, който е наблюдавал, включително и от научна гледна точка, този феномен. Авторитарните режими използват едни и същи механизми - наказват инакомислещите и осъждат съседни страни за политически изявления. Това, което обаче се променя, е технологията.

Правозащитниците многократно са подчертавали, че саудитският режим е не по-малко жесток от диктатурите от последните десетилетия, независимо че става въпрос за диктатура от 21 век.

Американското разузнаване смята, че престолонаследникът и реален владетел на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е поръчал убийството на журналиста и критик на режима Джамал Кашоги в посолството на страната в Истанбул през 2018 година. Твърди се, че след това тялото му е било разчленено и изхвърлено.

Преди смъртта си Кашоги е основал организацията "Dawn". Нейните членове водят кампании за защита на човешките права и демокрацията в Близкия изток. Научният ръководител на правозащитната организация е Абдула Алауд, който също е избягал в САЩ от режима в Рияд.

"Това приложение очевидно има за цел да разпространява страх", казва Алауд и допълва, че това води до автоцензура и до задушаване на критичните гласове - дори и сред роднини или приятели.

Ролята на технологичните гиганти

Едно е саудитският режим да създаде такова приложение, съвсем друго е то да е свободно достъпно и всеки да може да си го свали от магазина за приложения на Епъл или Гугъл, посочва Алауд, според когото това е и най-скандалното в случая. Нито една от двете компании засега не е отговорила на отправените им запитвания по темата.

Преди години Саудитска Арабия инвестира милиарди в различни компании от Силициевата долина. Самата Епъл вече е инвестирала около един милиард щатски долара във фонда "Вижън фънд", основан през 2017 година. От дълго време американската компания се опитва да стъпи на саудитския пазар, но не получава лиценз за своите магазини.

Според американската неправителствена организация "Тех Трансперънси Проджектс" от години Гугъл прилага агресивна инвестиционна стратегия в Саудитска Арабия. Така компанията е получила договори, за които се твърди, че са на стойност милиарди долари.

Обвиненията на правозащитниците

"Епъл и Гугъл носят споделена отговорност“, коментира Абдула Алауд, "защото те позволяват съществуването на това приложение. Всеки арест и потушаване на политически протест също се пише на тяхната сметка." Наблюдатели смятат, че двете компании също имат вина за осъждането на Салма ал-Шехаб.

Нейният случай попадна в центъра на общественото внимание най-вече заради постановената тежка ефективна присъда. Но приложението е пуснато в действие още през 2016 г. и може да има и много други подобни казуси. Апликацията е била изтеглена поне един милион пъти от Google Playstore. Няма официални данни за "магазина" на Епъл.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия