Според Давутоглу кризата в Сирия може да се реши само с политически процес

5452
Според Давутоглу кризата в Сирия може да се реши само с политически процес
Снимка: Gettyimages

"Без да се вземат под внимание исканията на сирийския народ, всяко политическо решение в Сирия не е достатъчно легитимно", заяви турският премиер Ахмет Давутоглу в приветствено откриване на срещата на върха на външните министри от НАТО в Анталия.

"За пет години от началото на кризата в Сирия са убити повече от 220 000 души, а 12 млн. сирийци са станали бежанци или вътрешно разселени лица. Турция прие повече от 1,7 млн. бежанци и похарчи повече от 5,6 млрд. долара свои средства. В същото време финансовата поддръжка на международната общност е в размер на 355 млн. долара", заяви Давутоглу.

Отрекоха информацията, че Башар Асад е убит

Президентът на Сирия Башар Асад не е убит. Това заяви сирийски правителствен източник и отрече информациитя за смъртта на Асад. В инфо...

Той допълни, че Турция поддържа възможността за намиране на политическо решение на кризата в Сирия. "Но това може да се постигне единствено чрез истински политически преход, базиран на законните искания на народа, без които нито едно политическо решение няма да е легитимно", заяви турският премиер.

Той обърна внимание на нарастващата заплаха от терористична групировка Ислямска държава в Сирия и Ирак. "Ние сме единственият член на НАТО, който има сухопътна граница с двете страни, чиито региони се намират под контрола на организацията. Това е пряка заплаха за националната сигурност", предупреди Давутоглу. За да се пребори ИД според него регионът трябва да се разглежда като едно цяло, като една сцена на военни действия. "Необходимо е международната общност да прилага цялостна стратегия, включително военни, политически, икономически и хуманитарни мерки",каза още той.

Според него нови механизми на НАТО са важна част от цялостната архитектура на сигурността в света. "Всички организации, включително ЕС, трябва да покажат в еднаква степен откритост, прозрачност и желание да работят заедно", заяви Давутоглу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com