Световната преса: Подкрепата на Огън дава попътен вятър за Ердоган на балотажа

2190
Световната преса: Подкрепата на Огън дава попътен вятър за Ердоган на балотажа
Снимка: БГНЕС

Подкрепата на Синан Огън за президента Ердоган е широко отразена в световната преса, съобщава "Хюриет". Докато германската преса пише, че Ердоган е получил попътен вятър, "Политико" коментира, че "решението на Оган приближава турския президент до победата на изборите в неделя".

Изборите, които ще определят кой ще бъде 13-ият президент на Турция, станаха свидетели на задъхана надпревара. На 28 май Турция отново ще отиде до урните, а световната преса следи отблизо събитията и ги споделя със своите читатели и зрители.

Синан Огън, кандидатът за президент на Алианса АТА, обяви, че ще подкрепи кандидата за президент на Народния алианс Реджеп Тайип Ердоган на втория тур, който ще се проведе на 28 май.

ОЩЕ: Само при едно условие: Може ли Синан Оган да застане срещу Ердоган на балотажа?

Базираната в Катар "Ал Джазира" цитира Огън, че кампанията му е превърнала националистите в ключов играч в турската политика и добави: "Бившият академик беше кандидатът на десния Алианс АТА, воден от партията "Зафер", известна с антиимигрантската си позиция в Турция, страната, приемаща най-много бежанци".

"Ал Монитор" коментира решението на Оган: "Подкрепата на Синан Огън, който получи повече от 5% от гласовете на първия тур на гласуването, увеличава шансовете на президента да спечели изборите в неделя".

"Политико" подчертава, че Синан Огън се е издигнал до ключова позиция с процента на получените гласове и твърди: "Решението на Синан Огън приближава турския президент до победа на изборите в неделя".

Британският "Гардиън" заяви, че "Огън е посочил парламентарното мнозинство на Ердоган като причина за решението си".В същата статия се подчертава, че Кълъчдароглу е предприел нови стъпки за привличане на националистическите избиратели на своя страна.

"В очевиден опит да привлече националистически настроени гласоподаватели, миналата седмица Кълъчдароглу втвърди позицията си, като обеща да връща бежанците обратно и отхвърли всякакви мирни преговори с ПКК, ако бъде избран", пише изданието.

Индийската медия "Индия Тудей" заяви, че подкрепата на Огън за Ердоган "увеличава трудностите на неговата опозиция на втория тур на гласуването".

Над милион гласа от чужбина за втория кръг на изборите за президент на Турция

Над милион са вече гласовете, подадени в чужбина за втория тур от президентските избори в Турция, съобщава турската частна телевизия Си...

Германският "Тагесшау" написа, че Ердоган е получил попътен вятър дни преди изборите с подкрепата на Огън.

Агенция Блумбърг, която излезе пред читателите си със заглавие "Ердоган в Турция печели подкрепата на своя съперник, елиминиран на втория тур", написа: "Подкрепата на Огън може да помогне на Ердоган да удължи 20-годишното си управление".

Според Франс 24 "Оган е спечелил гласовете на онези, които не одобряват политиката на Ердоган, но не искат да подкрепят Кълъчдароглу, лидер на лявоцентристката, светска основна опозиционна партия в Турция".

"Управляващата партия на Ердоган и нейните съюзници запазиха мнозинството си в 600-местния парламент. Според анализатори това увеличава шансовете на Ердоган за преизбиране, тъй като избирателите вероятно ще гласуват за него, за да избегнат фрагментирано правителство".

ZDF съобщи, че "от турците, живеещи в Германия, мнозинството е в полза на действащия президент Ердоган".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com