X
 
 

Токсична пяна покри индийски плаж (ВИДЕО и СНИМКИ)

446 0
Токсична пяна покри индийски плаж (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Pixabay
Бяла пяна покрива един от най-известните плажове в Индия за четвърти пореден ден, създавайки нова опасност от замърсяване за страната, предава АФП.

Децата играят и си правят селфита в облаците от бели мехурчета на плажа Марина, въпреки че пряната има остра миризма и на рибарите е казано да не влизат в морето в близост до нея.

Лекарите предупреждават, че пяната може да причини проблеми с кожата. Според местните медии, тя се образува всеки мусонен сезон, но тази година е особено опасна.

Предупрежденията изглежда не са стигнали до стотиците семейства, които посещават най-дългия градски плаж в Индия, оставяйки децата щастливо да скачат в пълната с токсини пяна.

Съветът за контрол на замърсяването в щата Тамил Наду заяви, че анализира проби от пяната, която се е разпространила на няколко километра по плажа.

"Определено не е добре хората да влизат в пяната, но те просто не осъзнават рисковете", казва Правакар Мишра, учен от Националния център за крайбрежни изследвания в Ченай, според който облаците от пяна нарастват през последните години.

Според Мишра голяма част от пяната идва от остатъците от миещи препарати, които се смесват с други отпадъци.

Само 40% от канализацията в Ченай и други големи градове получава правилно пречистване."Останалото се влива в морето и резултатът е налице“, казва ученият Правакар Мишра.

"Замърсяването сега е по-голяма заплаха за плажовете на Индия от покачващите се морета", каза Мишра, като подчерта проблемите с канализацията, микропластмасата, която убива рибата и торбичките и чашките, които покриват пясъка.

Защо Индия изпревари Китай по замърсяване на въздуха? (ВИДЕО)

Северна Индия продължава да се бори с екстремно високите нива на замърсяване, и това поставя отново въпроса за качеството на въздуха в ...

Само преди дни доброволци направили акция по почистването на плажа в Ченай. Само за 2 часа те събрали близо един той пластмаса и други отпадъци.

Властите също са нащрек за повторение на инцидента от 2017 г., когато хиляди риби бяха убити от замърсяване, покосило плажовете по същото време.

30-годишният рибар Джеяселан заяви, че клиентите му не искат да купуват дори малкото количество риба, което е успял да улови през последните дни."Всички мислят, че е замърсена", каза той.

Марина Бийч е център на живота в Ченай повече от век. През уикендите десетки хиляди пълнят някога девствените пясъци. Експертите обвиняват обилния дъжд през последните дни, който е пренесъл необработените отпадъци от канализации и фосфати до морето, предава БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално