ТТП вече е подписано, трябва обаче национално одобрение

3199
ТТП вече е подписано, трябва обаче национално одобрение
Снимка: Getty Images

Министрите на търговията на 12 страни подписаха в Окланд, Австралия, договор за Транстихоокеанско партньорство /ТТП/. Той ще позволи да се създаде най-голямата зона за свободна търговия в света, предаде БГНЕС.

Церемонията по подписването му бе предавана на живо по телевизията. ТТП има за цел да премахне търговските и инвестиционни бариери между страните в него. Президентът на САЩ Барак Обама приветства в комюнике във Вашингтон подписването на договора, "който ще засили нашата лидерска позиция в чужбина и ще подкрепи заетостта в САЩ", каза той. За да влезе в сила договорът трябва да бъде ратифициран от националните парламенти на страните членки, включително и от Конгреса на САЩ, където обаче той е посрещнат враждебно от републиканското мнозинство.

След месец-два официално ще бъде подписано ТТП

САЩ, Япония и 10 други страни през октомври постигнаха споразумение за създаване на ново регионално икономическо обединение – Тра...

Президентът Обама настоя Конгресът да ратифицира договора възможно най-скоро. "Конгресът трябва да ратифицира възможно най-бързо ТТП, за да може нашата икономика да се възползва незабавно от десетки милиарди долари с новите възможности за износ", каза Обама. От своя страна съседна Канада иска да проведе дебат преди да започне процес на ратификация.

Широкото споразумение има за цел да определи правила за търговията и международните инвестиции през 21 в. и да подтикне Китай да адаптира собствените си правила в областта на търговията, инвестициите, търговското право с утвърдените от ТТП. То предвижда значително отваряне на пазарите на селскостопански стоки за Канада, САЩ и Япония. Засяга също и сектори като обмен на данни и интелектуална собственост, които досега не бяха включвани в предишни многостранни споразумения. Подписите си под споразумението поставиха министрите на търговията на Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, САЩ, Сингапур, Чили и Япония. ТТП е търговско споразумение, което предполага пълна отмяна на митата за товари и услуги в Азиатско-тихоокеанския регион.

Споразумението ще влезе в сила, когато бъде ратифицирано от всички страни-участнички, като се очаква това да отнеме около 2 години. Преговорите за създаването му започнаха през 2008 г., а принципна договореност за сформирането му бе постигната през октомври миналата година на среща на министрите на търговията на страните-участнички в американския град Атланта, щата Джорджия. На влизащите в него страни се падат почти 40% от световния ВБП и повече от една четвърт от оборота на световната търговия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com