Турция: Израел и САЩ взривяват мира в Близкия Изток

1900
Турция: Израел и САЩ взривяват мира в Близкия Изток
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова ислямския свят незабавно да преразгледа отношенията си с Израел заради вчерашните сблъсъци на границата с ивицата Газа, предаде БГНЕС.

В обръщението си към депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) той подчерта, че правителството решително осъжда Израел след открития огън по палестинците, участници в мирната демонстрация вчера и убитите 59 души и 2 771 ранени. Според него както Израел, така и САЩ взривяват мира в региона. „Ислямският свят е длъжен да демонстрира единство и солидарност в отговор на тези злодеяния. Турция няма да мълчи“, заяви Йълдъръм.

Нетаняху оправда насилието в Ивицата Газа

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху защити използването на сила на Ивицата Газа, след като войници убиха над 50 палести...

Днес външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обсъди последните събития в ивицата Газа в серия от телефонни разговори с колегите си в Йордания, Индонезия, Иран и с генералния секретар на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС). Коментирани са както сблъсъците от вчера, така и преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, провокирало протестите на палестинците. Обявен е тридневен траур в Турция в памет на убитите палестинци.

Още снощи турските медии съобщиха за острата реакция на президент Реджеп Ердоган, който е на официална визита в Лондон и неговите разпореждания. Той определи вчерашните събития по границата на Израел и Газа като геноцид. „Проклинаме този геноцид, независимо дали Израел или САЩ го извършват. Проклинаме и онези, които в момента остават без глас. Израел е терористична държава и това, което направи, е геноцид, а това не е за пръв път“, заяви Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

След новините за израелското нападение, той се е свързал с Йълдъръм и други членове на правителството, за да обмислят действията си. Освен нареждането за тридневния траур в Турция, Ердоган свиква извънредна среща на върха на ОИС и призовава Съвета за сигурност на ООН на спешно заседание. Ще се срещнем с много лидери, сега е моментът за солидарност на човечеството срещу злодеянията и погазването на правата, няма да позволим ислямският свят да изгуби Йерусалим, подчертава Ердоган. Той насрочва голям протестен митинг в подкрепа на Палестина, който ще се състои в петък следобед на крайбрежния площад Йеникапъ в Истанбул. С участието на всички страни от ОИС стартира и кампания за хуманитарна подкрепа за Палестина с хранителни продукти през целия месец Рамазан, когато са мюсюлманските пости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com