Турция модифицира своя ваксина срещу COVID-19, за да спира варианта Делта

1663
Турция модифицира своя ваксина срещу COVID-19, за да спира варианта Делта
Снимка: iStock

Ръководителят на колектива, разработващ турска ваксина срещу коронавируса на базата на вирусоподобни частици /virus-like particles, VLP/, заяви, че екипът скоро ще "адаптира" ваксината за борба срещу варианта Делта, съобщава в."Дейл сабах". Професор Ихсан Гюрсел каза, че изпитанията във фаза 2 на VLP-ваксината са започнали миналата седмица с над 200 доброволци, предава 24 часа.

Според учените, препаратът може лесно да бъде модифициран, за да бъде ефективен срещу всяка мутация на коронавируса. Ихсан Гюрсел и съпругата му Майда Гюрсел ръководят екип от изследователи в Анкара, който работи върху ваксината. Тя е включена в списъка на кандидат-ваксините на Световната здравна организация и се разработва с подкрепата на Турския съвет за научни и технически изследвания.

Има биомаркери в кръвта ни, които може да подскажат дали ваксина ни пази от зараза с коронавирус

Учени от Оксфордския университет и фармацевтичния гигант AstraZeneca са успели да открият специфични биомаркери в човешката кръв, които...

Очаква се тя да стане втората турска ваксина срещу коронавируса, която ще може да се прилага в страната по-късно тази година. Първата турска ваксина, готова за използване в страната, се очаква да бъде ваксината Турковак /Turkovac/, която спада към групата на инактивните ваксини срещу коронавируса и в момента се намира във фаза 3 на клнични изпитания. Професор Ихсан Гюрсел заяви днес пред Анадолската агенция, че екипът вече е модифицирал веднъж препарата с цел ефикасност срещу варианта Алфа и до 15 дни ще завърши модификация, насочена към борба срещу варианта Делта на коронавируса. В момента ваксината се прилага на доброволци в Анкара, Истанбул и Коджаели.

VLP-ваксината съдържа четири структурни протеина на коронавируса, което е от значение за постигане на всеобхватен и дълготраен имунитет, е изтъкнал Гюрсел. Той е добавил, че вирусоподобните частици, на които е базирана ваксината, могат в голяма степен да бъдат препрограмирани. Изследователите са разделили доброволците в три групи от по 110 души. На всяка група ще бъде инжектирана различна версия на ваксината - ваксината, ефективна срещу първоначалния щам; ваксина, ефективна срещу Алфа варианта и ваксина, ефективна срещу Делта варианта. Това ще помогне на учените да добият представа за имунния отговор на различните групи на различните варианти и ще покаже кой вариант предоставя най-голяма защита. Очаква се фаза 2 на изпитанията на ваксината да прикючи до края на август, а фаза 3 да започне през септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com