Турция предлага охрана и управление на летището в Кабул

1801
Турция предлага охрана и управление на летището в Кабул
Снимка: Getty Images/Guliver

Анкара предложи да охранява и управлява международното летище "Хамид Карзай" в Кабул, след като САЩ и други сили на НАТО се изтеглят от Афганистан, съобщиха турските власти.

Турските власти заявиха пред Ройтерс, че Анкара е направила предложението на среща на НАТО през май, когато САЩ и техните партньори са се споразумели за план за изтегляне на войските до 11 септември след 20 години война, неуспешно опитвайки се да победят талибанските сили.

Турски и американски служители са обсъдили възможни изисквания за мисията, някои от които Вашингтон се е съгласил да разгледа, каза един турски служител.

"След решението на Съединените щати да се оттеглят от Афганистан, Турция отправи предложение да осигури сигурността на летището в Кабул. В тази рамка се водят разговори с НАТО и Съединените щати", каза турският представител.

Ако Турция играе роля в осигуряването на летището за международни полети, това може да помогне за подобряване на връзките между Анкара и Запада, силно обтегнати от закупуването от Турция на руски отбранителни системи и споровете с европейските държави за правата за сондиране за енергийни източници в Източното Средиземноморие.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви в понеделник, че предложението на Анкара зависи от подкрепа от тези съюзници.

"Възнамеряваме да останем в Афганистан в зависимост от условията. Какви са нашите условия? Политическа, финансова и логистична подкрепа. Ако те бъдат изпълнени, можем да останем на международното летище „Хамид Карзай"”, каза Акар.

Изтеглянето на американските сили от Афганистан става по-бързо от предвиденото

Изтеглянето на американските военни сили от Афганистан става малко по-бързо от планираното. Това заяви в Конгреса американският министъ...

Американски служители, изказвайки се с условие за анонимност, заявиха, че приветстват турското предложение, но че Анкара иска от Щатите твърде много съдействие за мисията.

Служителите цитираха и някои притеснения на САЩ относно надеждността на Турция, предвид другите им разногласия, но заявиха, че Вашингтон ще намери начин да накара това да работи.

Лидерите на НАТО ще обсъдят Афганистан на среща на върха следващия понеделник, където турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с Джо Байдън за първи път от встъпването в длъжност на американския президент.

С усилията за разрешаване на спора за закупуването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана С-400, което накара Вашингтон да наложи санкции на турската оръжейна индустрия миналата година, планът за летището може да предложи рядка възможност за изграждане на добра воля.

Двете страни също са в противоречие с американската подкрепа за YPG, сирийското крило на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), израелско-палестинския конфликт и американското съдебно дело срещу турска държавна банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Тайван предупреди китайски кораби, навлезли във водите му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com