X
 
 

Турция вече не е в състояние на извънредно положение

809 0
Турция вече не е в състояние на извънредно положение
Снимка: Getty Images/Guliver
Режимът на извънредното положение в Турция, който продължи почти две години, беше прекратен. Това съобщи вестник "Йени Шафак", цитиран от БГНЕС.

Според "Хюриет" обаче, оглавяваната от Ердоган Партия на свободата и развитието (ПСР) ще внесе в парламента нов закон за борба с тероризма, който ще предоставя на властите същите възможности, които са имали по време на извънредното положение.

Турция спря да регистрира сирийски бежанци

Турските власти преустановиха регистрирането на нови лица, търсещи убежище от съседна Сирия, съобщи известната в цял свят неправителств...

За първи път режимът беше въведен на 20 юли 2016 година, непосредствено след опита за преврат на 15 юли. Той беше продължаван от турските власти седем пъти.

Докато страната живееше в извънредно положение, имаше ограничения за провеждането на протести и масови събития. Правоприлагащите органи имаха по-широки права, необходими за поддържане на сигурността. Като цяло мерките за защита на страната и гражданите от различни заплахи остават значително повишени.

За това време правителството издаде повече от 35 постановления, притежаващи силата на закон, с които уволниха от длъжност повече от 130 000 души - полицаи, адвокати, учени, преподаватели и служители на реда. Според вестник "Хюриет" уволнението им се свързва с евентуално участие във Фетхуалистката терористична организация (ФЕТО), която Анкара обвинява за организирането на опита за преврат.

Някои европейски държави и опозицията бяха критични към идеята за въвеждане и продължаване на режима на извънредно положение, поради застрашаване свободата на гражданите.

Турция с нов закон за борба с тероризма след края на извънредното положение

Приключи извънредното положение в Турция, което е в сила от две години, предаде БГНЕС. Извънредното положение беше обявено през 2016 г...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално