Турският съвет по печата: 95% от медиите са под контрола на правителството

1929
Турският съвет по печата: 95% от медиите са под контрола на правителството
Снимка: iStock/Guliver

Около 95% от турските медии са под контрола на управляващата партия, според годишния доклад на Съвета по печата на Турция, с който „Екзит Нюз“ се запозна.

В доклада се отбелязва, че в условията на политическа и икономическа капитулация 2021 г. е била мрачна година за независимите медии в страната. Освен това се казва, че плановете за създаване на медии с "един глас" също са набрали скорост.

"Около 95% от националните медии, както печатни, така и електронни, в момента са под пълния контрол на управляващата власт. За да потиснат "опозиционните медии", държавните органи като Висшия съвет за радио и телевизия и Агенцията за медийна реклама, са наложили трудни условия за оцеляване на независимите вестници и телевизионни компании", отбелязват те.

Край на финансирането за Би Би Си, популистите ликуват

Британското правителство обяви двугодишно замразяване на телевизионните лицензионни такси като по този начин постави под въпрос самото ...

Проправителствените медии продължават да получават средства от държавата и не са подлагани на административни глоби. През последните години съветът съобщава, че броят на медийните компании е намалял наполовина, което е оставило 12 000 медийни работници без работа.

Икономическите репресии също са се засилили, като глоби в преобладаващата си част са били налагани на опозиционни или антиправителствени медии, а рекламата за тях е била възпрепятствана.

Съветът съобщава, че ситуацията допълнително се влошава от масовото лишаване от свобода на журналисти, нападенията над медийни работници, съобщенията за нападения на полицията над журналисти, блокирането на достъпа до новини и нарастващите ограничения на правото на информация.

Що се отнася до физическите нападения над журналисти, Съветът отбелязва, че те са се увеличили и са станали по-брутални. Те включват нападения над журналисти в пряк ефир, нападения пред домовете им, побой с палки и насилие с огнестрелно оръжие.

Изборите за 47 парламент и президент – кой колко събра и похарчи

Кой колко похарчи на парламентарните избори от 14 ноември и на президентския вот? Отчетите от Сметната палата дават интересен поглед. ...

По темата за съдебните дела в доклада се посочва, че "Свободите на словото и на изразяване на мнение се считат за несъществуващи по отношение на някои от присъдите през 2021 г.".

Редица журналисти са осъдени на затвор или са им наложени големи административни глоби.

Съветът по печата заявява, че ще продължи "да се бори и да се изправя пред всички предизвикателства, за да постигне правото на свобода на словото и изразяването".

"Съветът по печата на Турция, запазвайки мястото си винаги на предна линия, отправя призив към цялата общност и най-вече към медийните организации, да разкриват пред обществеността реалностите и фактите с всичките им аспекти, да отразяват ситуацията на случващото се в триъгълника "Политика-Мафия-Медии" и призовава да се инициира началото на Операция "Чисти ръце" от самите медии", се отбелязва в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com