В Чечения пребиха и заляха с боя журналистка от независима руска медия (СНИМКА)

5852
В Чечения пребиха и заляха с боя журналистка от независима руска медия (СНИМКА)
Снимка: NEXTA

Неизвестни лица в Чечения пребиха журналистката от независимата руска медия "Новая газета" (спряна в Русия) Елена Милашина, както и адвоката на арестуваната рускиня Зарема Мусаева - Александър Немов. Те пристигнаха в републиката, която е част от Руската федерация, за съдебен процес.

Руските журналисти съобщават, че Немов и Милашина са били жестоко пребити, а цялото им оборудване е било отнето. Елена е била обръсната гола глава, а също така залята със зелена боя, както се вижда на една от снимките, разпространени от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Чеченци, биещи се за Украйна: Русия е като пияния съсед, който идва да запали дома ти

"След Украйна - Чечения", казва чеченски командир, който се сражава на страната на Украйна във войната, разпалена от Русия. Чеченските...

Елена Милашина е дългогодишен враг на лидера на Чеченската република Рамзан Кадиров. Тя отразява изтезанията в Чечения, включително тези срещу LGBT-общността.

Милашина и Александър Немов ще бъдат преместени в болница в Беслан. Заповедта за това е дадена лично от Кадиров след телефонен разговор с омбудсмана по правата на човека.

44-годишната Милашина е разследващ журналист с награда от Human Rights Watch през 2009 г. за „необикновен активизъм“ и с Международната женска награда за кураж от 2013 г. на Държавния секретар на САЩ.

При посещението си в Грозни - столицата на Чечения, на 6 февруари 2020 г., за да присъстват на съдебен процес, Милашина и адвокатът по правата на човека Марина Дубровина са нападнати и бити от неизвестни нападатели във фоайето на хотел "Континентал".

"Амнести": Всеки втори журналист в България е бил подложен на натиск през 2022 г.

В България има влошаване на ситуацията с човешките права, а в медийната среда се наблюдават постоянни заплахи, тормоз и неправомерни съ...

Точно две години след това "Новая газета" съобщава, че Милашина е била принудена да напусне Русия поради заплахи срещу нея.

Сега нападателите ѝ казали да напусне и да не пише никакви статии, твърди правозащитната организация "Мемориал".

Зарема Мусаева е жена на бивш съдия и майка на правозащитник, която живее в руския град Нижни Новгород. През януари 2022 г. въоръжени мъже звънят на вратата ѝ, представят се за полицаи и първоначално са миролюбиви - обясняват, че жената трябва да дойде с тях, защото има призовка да се яви като свидетел по наказателно дело. Но минути по-късно те вече нахълтват в апартамента, хващат Зарема и я влачат към стълбището. Раздават юмруци на близките, които се опитват да ги спрат.

Няколко дни тя е в неизвестност, но по-късно се появява официално съобщение, че всъщност е в ареста и че ще остане там 15 дни, защото е осъдена "за нападение над полицай". Само че този арест не се намира в Нижни Новгород, а в Грозни. Разстоянието от единия град до другия е 1800 км, пише "Свободна Европа".

Близките и адвокатите твърдят, че става дума за политическо отмъщение на чеченския режим към мъжете в семейството. Мъжът на Зарема е от онези съдии във Върховния съд на републиката, които през 2015 са изгонени по време на мащабна чистка в съдебната система. А синът ѝ е Абубакар Янгулбаев - правозащитник, когото властите в Чечения обвиняват в поддържане на критичен към тях канал в "Телеграм".

На всеки 4 дни през 2022 г. е бил убиван по един журналист

Убийствата на журналисти и служители в медии са се увеличили с цели 50% през 2022 г. и са достигнали 86 в световен мащаб. Това означава...

ОЩЕ: Дълго не смятам да живея: Кадиров се появи на ВИДЕО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com