В Сирия е все по-горещо: Задава се нова гражданска война (ВИДЕО)

7395
В Сирия е все по-горещо: Задава се нова гражданска война (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Войната в Сирия беше основно геополитическо събитие през второто десетилетие на XXI век, но отдавна вече не фокусира вниманието на българското общество така, както преди 7-8 години. В близкоизточната страна обаче набират сила протести срещу режима на сирийски диктатор Башар ал-Асад, които заплашват да се превърнат в поредна написана с кръв история.

Нови протести, които се ожесточават

СНИМКА: Getty Images

На 17 август избухнаха протести срещу режима на Асад – заради инфлацията, която превръща цените на горивата и храните в нещо непосилно за много хора. Набързо тези протести фокусираха гнева на хората срещу Асад и исканията за оставката му не закъсняха. И въпреки много горещото време в Сирия, протестите не стихват, а демонстранти се събират по площадите на редица населени места. Основен център на протестите е провинция Сувайда (намира се югоизточно от столицата Дамаск), но вълнения има още в Алепо, Дараа, Дейр-ез-Зор, Идлиб, Ракка и Риф Димаск. Протестите бързо срещнаха подкрепа и доведоха до буквално парализиране на икономическия живот в Южна Сирия, защото се стигна даже до блокади на пътища.

Освен всичко друго, има искания от протестиращите към Русия, Иран и САЩ да напуснат незабавно Сирия. Специално в Сувайда протестите се подкрепят от кюрдите и от сили, зад които стои Турция:

ОЩЕ: Мащабни антиправителствени протести раздират Сирия (ВИДЕО)

Асад няма да отстъпи

Това развитие на нещата накара Асад да вземе мерки – с изпращане на военни и забрани за пътуване между отделни провинции в Сирия. Освен това, силите на Асад откриха огън срещу протестиращи и има данни за немалко убити. Но тези мерки засега не дават ефект и протестите продължават, констатира в специализирания си обзор ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

Всичко случило се кара ISW да прогнозира, че нещата няма да се успокоят миниум през следващите няколко седмици. Сирийският режим има ограничен контрол над немалко провинции и много зависи от доставки на ирански петрол, за да поддържа минимално приемливо ниво на обществени услуги на много места. Асад не показва никакво колебание относно властта си и дори не признава публично, че сега има протести. Съответно, възможните варианти са два – или да потуши протестите с кръв, или да ги остави да отмрат. Ако бъде избран първият вариант, Асад може да поиска помощ от съюзниците си Русия и Иран. И докато Иран вероятно ще изпрати милиции в помощ на Асад, Русия едва ли ще направи каквото и да е предвид фактическото унищожение на ЧВК Вагнер и затъването във войната в Украйна, което изисква всичките руски военни ресурси да бъдат съсредоточени там: Руснаците вече се тревожат за третата си линия на защита в Запорожието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com