В Турция намаляват захарта в сладкишите

2512
В Турция намаляват захарта в сладкишите
Снимка: iStock/Guliver

Министерството на здравеопазването на Турция, в сътрудничество с Федерацията на асоциациите от хранително-вкусовата промишленост на Турция (TGDF), публикува „Ръководство за намаляване на захарта“ тази седмица. Изданието ще послужи като насока за индустрията за постепенно намаляване на количеството захар в шоколада, бонбоните, вафлите, сладките сосове, зърнените закуски и безалкохолните напитки с 10% до 2025 г. Министерството и представителите на индустрията подписаха протокол миналата година по проблема, съобщава "Сабах".

Фатих Кара, ръководител на Главната дирекция на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, наскоро каза на онлайн среща на представители на сектора, че намаляването на захарта ще има положително въздействие за предотвратяване на затлъстяването, допълва БГНЕС.

5-те храни, които ще засилят метаболизма ви

Метаболизмът е скоростта, с която тялото ви изгаря калории и отделя допълнително тегло. По-високият метаболизъм намалява риска от затлъ...

„Храненето играе роля както при затлъстяването, така и при други неинфекциозни заболявания. Научните изследвания показват, че прекомерната консумация на захар и храни с добавена захар може да причини сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак, диабет и метаболитни проблеми и се препоръчва намаляване на консумацията на захар“, каза той.

Кара посочи проучване от 2017 г., проведено в Турция, което показва, че честотата на затлъстяването е 31,5% при хора на възраст над 15 години и дава процент на "неактивното" население - тези със заседнал начин на живот с малко или никакво физическо натоварване - от 42,4%. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ограничение от 5 до 10 чаени лъжички захар на ден и настоява да се намали приема на свободните захари под 10% от физическите калории, което се равнява на 50 грама захар на ден.

Ръководството включва препоръки за намаляване на количеството захар в пакетираните продукти, както и използването ѝ в ресторанти, кафенета и други заведения за хранене. Заместник-директорът на TGDF Ринт Акюз заяви, че по-рано са си сътрудничили със здравното министерство за намаляване на приема на сол и следващата им стъпка е доброволно намаляване на захарта в хранителните продукти.

„Това е нещо, което се нуждае от значителни инвестиции в научни изследвания, развитие и иновации. Ние даваме приоритет на общественото здраве и вярваме в спирането на прекомерната консумация, която протича паралелно със заседналия начин на живот“, каза Акюз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com