Виетнамците се възмутиха от видео с техен министър, наслаждаващ се на пържола, задушена в листа от злато

3391
Виетнамците се възмутиха от видео с техен министър, наслаждаващ се на пържола, задушена в листа от злато
Снимка: Pixabay

Видеоклип, на който се вижда как влиятелен виетнамски служител се наслаждава на пържола, задушена в златни листа, в луксозен лондонски ресторант, предизвика истински гняв в социалните мрежи във Виетнам, където средната надница за деня е едва няколко долара.

То Лам, министър на обществената сигурност, чието ведомство се занимава с мониторинг на инакомислието и наблюдение на активисти в авторитарната държава, е забелязан да похапва в Nusr-Et Steakhouse в богаташкия квартал Найтсбридж. Ресторантът е кръстен на турския готвач Нусрет Гьокче - известен на близо 40-те си милиона последователи в Инстаграм като Salt Bae - той сервира пържоли, увити в ядливи 24-каратови златни листа, които според сведенията струват над 1000 долара. Дейвид Бекъм, Леонардо ди Каприо, Наоми Кембъл са сред посетителите на филиалите на веригата заведения по целия свят.

Британският монетен двор ще извлича злато от стари телефони и лаптопи

Злато и други благородни метали ще бъдат извличани от стари телефони и лаптопи от Кралския монетен двор на Великобритания, съобщава BBC...

Клипът с виетнамския политик, който първоначално е бил публикуван от ресторанта, преди да бъде премахнат, се е разпространил в Tiktok и Facebook. Мнозина от коментиращите виетнамци се разгневиха на видяното. Страната се бори с последиците от опустошителната вълна на COVID-19, която отне безброй работни места и доведе до най-сериозното свиване на виетнамския БВП в историята.

"Хората са изправени пред изключителни трудности заради пандемията, но (длъжностните лица) се забавляват по същия начин, както и знаменитостите от световна класа", пише Фам Виет Дук във Facebook. "Правителството винаги се е оплаквало от финансови затруднения, но въпреки това краде парите на хората за този луксозен живот, сякаш няма да има утре", казва той.

Други публикуваха снимки на бедни деца от най-нуждаещите се региони на Виетнам в коментарите към клипа. Средностатистическият виетнамски гражданин е получавал месечен доход от около 184 долара през 2020 г., сочат данни на Главната статистическа служба на страната.

Не е ясно кога точно е заснето видеото, но Лам е във Великобритания за конференцията за климата COP26 и в понеделник се срещна с британския вътрешен министър. Лам, член на влиятелното 18-членно политбюро на Виетнам, е министър на обществената сигурност от 2016 г. и заема твърда позиция по отношение на движенията за защита на човешките права в комунистическата страна.

Германия: най-високата инфлация от четвърт век, хората масово купуват злато

Бензинът, нафтата, храната, наемът, посещението в кварталната кръчма - за германците всичко това става все по-скъпо. Официалната статис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com