Заради бунта на Пригожин: В Сирия взели спешни мерки срещу въстание на Вагнер в страната

6328
Заради бунта на Пригожин: В Сирия взели спешни мерки срещу въстание на Вагнер в страната
Снимка: Twitter/NEXTA

Докато наемниците на Вагнер напредваха към Москва в опит за бунт в края на юни, властите в Сирия и руските военни командири там са предприели редица спешни мерки срещу местните агенти на Вагнер, за да предотвратят разпространението на въстанието. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на шест източника, запознати с въпроса.

Неотчетените по-рано репресии включват блокиране на телефонни линии, призоваване на около дузина командири на Вагнер в руска военна база и нареждане на наемни бойци да подпишат нови договори с руското министерство на отбраната или незабавно да напуснат Сирия. Това съобщават източници, сред които има сирийски служители по сигурността, източници, базирани близо до разположени руски сили, както и регионални служители. Правителството на Сирия, руското министерство на отбраната и Вагнер в Русия не отговориха на искания за коментар.

Стотици наемници на "Вагнер" напускат Централноафриканската република и се отправят към Москва

Две седмици след прекратения военен бунт в Русия, стотици наемници на частната военна компания "Вагнер" напускат Централноафриканската ...

"Може да дойде нов Пригожин": От какво най-много се страхува Путин?

Мерките показват, че сирийските власти са предприели бързи действия, за да накарат наемниците да се разколебаят, притеснени, че техният основен военен партньор Русия е разсеян от събитията у дома, съобщават двама сирийски източника, информирани за разполагането.

„Ролята на Вагнер в Сирия – каквато я играеше преди – приключи“, каза Навар Шабан, изследовател в Центъра за стратегически изследвания Омран, базирана в Истанбул независима изследователска група, фокусирана върху Сирия. „Предвид събитията отношенията им със сирийското министерство на отбраната вече са приключили“, допълват от там.

Пригожин и Суровикин. Анализ на една неочаквана подкрепа

Дамаск не е коментирал публично бунта на Вагнер от 23-24 юни, при който босът на наемниците Евгений Пригожин заповяда на хората си, биещи се за Русия в Украйна, да тръгнат към Москва, преди сделка, сключена с посредничеството на Беларус, да ги накара да се върнат.

Лукашенко: Пригожин се върна в Русия

Беларуският президент Александър Лукашенко, с чието посредничество миналия месец беше сключено споразумението за прекратяване на въоръж...

Въпреки това висши сирийски военни и разузнавателни служители изразиха загриженост, докато наблюдаваха развитието на събитията, че бунтът може да наруши руското военно присъствие, на което те разчитат отдавна, според старши офицер от Сирийската републиканска гвардия и сирийски източник, информиран за развитието.

Присъствието на групата наемници в Сирия е сравнително малко - между 250 и 450 души персонал, или приблизително една десета от очакваната руска военна сила, уточняват двата сирийски източника. Няма официални данни за персонала, който във времето варира.

WSJ: Планът на Пригожин е бил да плени Шойгу и Герасимов

Русия разположи военните си сили в Сирия през 2015 г., помагайки на президента Башар Асад да отблъсне бунтовниците, възнамеряващи да го свалят. Оттогава Вагнер участва в бойни мисии и охрана на петролни инсталации в Сирия, като първите предполагаеми смъртни случаи на частната армия там са докладвани още през същата година.

Години наред Москва отричаше всякаква връзка с Вагнер, но групата изигра много публична роля във войната на Русия в Украйна. Президентът Владимир Путин каза след бунта, че Кремъл е финансирал групировката. След като Пригожин обяви своето въстание, група руски военни офицери бяха бързо изпратени в Сирия, за да помогнат да поемат командването на силите на Вагнер там, разказва регионален военен източник, близък до Дамаск, и двама сирийски източника, запознати със събитията, които обаче не предоставят повече подробности.

Ходорковски: Лоялността към Путин спада, едва 30% от ФСБ биха го подкрепили при нов бунт

По-малко от 1/3 от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) би била готова да подкрепи президента Владимир Путин, при нов бунт като ...

Путин: Организаторите на този бунт ще бъдат наказани с цялата сила на закона (ВИДЕО)

Военното разузнаване на Сирия прекъсна стационарните телефонни линии и интернет връзките през нощта срещу петък, 23 юни от райони, където са били разположени руските сили на Вагнер, за да им попречи да комуникират помежду си, с Вагнер в Русия и дори с роднини у дома, казват източниците. До сутринта на 24 юни, събота, сирийското военно разузнаване и служители на руската отбрана са се координирали тясно, за да изолират и контролират оперативни служители на Вагнер, разказват старши офицер от Републиканската гвардия, източник от сирийската сигурност и двама сирийски източника, информирани за развитието.

Според информацията, около дузина офицери от Вагнер, разположени в централната сирийска провинция Хомс и други райони, са били извикани в руската оперативна база в Хмеймим в западната провинция Латакия. Това е станало "в ранните часове на бунта". Ройтерс не може да определи какво се е случило с тях. Руският център за помирение за Сирия, със седалище в базата Хмеймим, насочва всички медийни запитвания към министерството на отбраната, което не отговори на искания за коментар.

НОВИ ДОГОВОРИ ИЛИ ПОЛЕТИ

До 24 юни бойците на Вагнер в Сирия бяха призовани да подпишат нови договори, с които да докладват директно на руското министерство на отбраната, каза източник, запознат с разполагането на Вагнер, и двама други източника, запознати със събитията. Техните заплати също са били намалени. Онези, които отказали условията, били качени на руски самолети Ил и извозени от страната през следващите дни, казаха двама от тези източници. 

Столтенберг: Повечето сили на "Вагнер" не са се преместили в Беларус

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин сключи сделка да отиде в Беларус, но генералният секретар на НАТО...

Имението на Пригожин: Разкош, кръв и пачки с пари (СНИМКИ и ВИДЕО)

Между 25 и 27 юни данните за проследяване на полети от Flightradar24 показват най-малко три пътувания на руски самолет Ил между Латакия, Сирия и Бамако, столицата на западноафриканската държава Мали, където Вагнер също имат операции. Ройтерс не можа да установи дали на борда на полетите е имало персонал на частната армия.

Властите на Мали не са отговорили на искане за коментар относно полетите и дали има бойци на Вагнел, които са били предислоцирани от Сирия в Мали. Ръководената от Пригожин организация вече е била изтеглила много опитни руски бойци от Сирия миналата година, за да се бият в Украйна след пълномащабното нахлуване на Русия.

Как изглеждат лагерите на ЧВК "Вагнер" в Беларус? (СНИМКИ)

Бойци на Вагнер са охранявали и сирийските нефтени полета, като частната армия е свързвана и с Европолис – компания, която печели от тези активи. ЕС наложи санкции на фирмата през 2021 г. Ройтерс не успява да определи съдбата на тези търговски интереси след действията на руското министерство на отбраната срещу Вагнер в Сирия и Русия. Евро Полис са оставили без отговор имейли, изпратени на адрес за контакт на уебсайта им от информационната агенция.

Bloomberg: Русия ще запълва дупката от "Вагнер" с чеченци и осъдени престъпници

Русия планира да изпрати на фронта още чеченски бойци и осъдени, за да избегне пълна мобилизация. Това съобщи Bloomberg на 5 юли, позов...

Базата Хмеймим е служила като логистичен център за транзит на бойци на Вагнер до Либия и другаде в Африка, разказва източник от сигурността на Сирия и западен дипломат, базиран в региона. „Наблюдаваме как тези операции на Вагнер на свой ред също ще бъдат прекъснати“, казва дипломатът. За разлика от другите операции в Африка, където присъствието на Вагнер е по-голямо и не е подчинено на руската армия, ролята им във войната в Сирия първоначално остава малко забелязана, тъй като основна роля играят руските въздушни сили, обърнали хода на конфликта.

Руски опозиционер: Пригожин направи Путин на глупак, очакваме второто действие на този балет

Подробности за присъствието на Вагнер в Сирия се появяваха постепенно, особено през 2018 г., когато стотици бойци на организацията бяха убити в сблъсък с американските сили близо до сирийския град Дейр ал Зор, казват източници на Ройтерс тогава.

След въстанието на Вагнер, ръководството на Сирия побърза публично да отбележи важността на своя военен съюз с Русия. Първата дама на страната Асма ал Асад беше в Русия дни по-късно, за да присъства на дипломирането на сина си от Московския държавен университет и беше попитана от репортер дали се е страхувала да посети Русия предвид последните събития. „Нашите руски приятели не се поколебаха, когато застанаха с нас в нашата война. Така че ние не се поколебахме и няма да се поколебаем да застанем с тях в тяхната война“, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"При никакви обстоятелства": "Хамас" не е съгласен за мир в Ивицата Газа

ЦАХАЛ се похвали, че е убила висш командир на "Ислямски джихад"

"Резултатите ще бъдат различни": По-близо ли е "Хамас" до примирие в Газа?

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com