Заради произхода на коронавируса: Може ли САЩ и Китай да стигнат до голям конфликт?

2699
Заради произхода на коронавируса: Може ли САЩ и Китай да стигнат до голям конфликт?
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна в Кувейт с директора на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, за да обсъди втората фаза от изследването на произхода на коронавируса, включително в Китай, се посочва в писмено изявление, публикувано от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

Според информацията, страните обсъждат, наред с други неща, "възможности за сътрудничество с цел продължаване на реформите и укрепване на СЗО", пише БГНЕС, позовавайки се на ТАСС.

Вашингтон разочарован от решението на Китай относно разследването на произхода на COVID-19

Белият дом заяви днес, че е "дълбоко разочарован" от решението на Китай да отхвърли плана на Световната здравна организация за втори ет...

"Държавният секретар Блинкен обяви подкрепа от САЩ за плановете на СЗО за провеждане на допълнителни изследвания за произхода на COVID-19, включително в Китай, за да се разбере по-добре настоящата пандемия и да се предотвратят бъдещи", каза Прайс. "Той подчерта необходимостта следващата фаза на изследването да бъде навременна, базирана на факти, прозрачна, ръководена от експерти и без (политическа) намеса", се казва в изявлението.

По-рано генералният директор на СЗО заяви, че организацията се подготвя за втория етап от изучаването на произхода на коронавирус SARS-CoV-2 и очаква прозрачност от властите на Китай. Той отбеляза, че първата фаза е изправена пред определени проблеми. Гебрейсус посочи един от тях така: "достъп до данни, особено до данни за началото на пандемията".

Гебрейесус не изключи, че разпространението на коронавируса може да бъде резултат от "извънреден случай в лаборатория", визирайки лаборатория P4 в Ухан. В отговор китайското външно министерство изрази надежда, че експертите на СЗО по време на нов етап от изследванията ще обърнат по-голямо внимание на теорията, че коронавирусът е пренесен в Ухан заедно със замразена храна и не се е появил в резултат на изтичане от лаборатория.

Дзен Йиксин, заместник-ръководител на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китай, заяви миналата седмица, че предложеният план на СЗО за втората фаза на изследване на произхода на коронавируса съдържа език, който "не зачита науката и общия смисъл" и Китай няма да го следва. Говорителят на Белия дом Джен Псаки отговори, че САЩ разглеждат позицията на Пекин като безотговорна и опасна.

ООН: Няма как да накараме Китай да даде повече данни за произхода на COVID-19

Високопоставен служител на Световната здравна организация каза днес, че няма как Китай да бъде заставен да разкрие повече данни за прои...

В позиция на китайското посолство в България по темата, изпратена до Actualno.com, се казва следното: "Целта е политизирането при проследяването на произхода и да използват това като възможност за клевети и обвинения към Китай". Именно в тази позиция се набляга как експерти на СЗО, които били на терен в Китай, "препоръчват допълнителни изследвания на по-ранни случаи по света и по-нататъшно проучване за ролята на дълбоко замразени продукти при вирусно предаване". Съответно, позицията на Китай е да се гледа в тази посока при разследването.

"Планът за работа по втората фаза от проучването на произхода, предложен от секретариата на СЗО, е в противоречие с позицията на Китай и много други страни по въпроса", казват още от китайското посолство и припомнят как от САЩ показали "някакъв бял прах" в Съвета за сигурност на ООН през 2003 година и твърдели на тази база, че Ирак има оръжия за масово унищожение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още един китайски преподавател в Япония "изчезна" след завръщане в родината си

Вече е потвърдено: Израел ликвидира човек №3 в "Хамас"

Блинкен: За първи път 100% от хората в Газа изпитват остра хранителна несигурност

Турция конфискува домовете на оцелелите от голямото земетресение

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...