Viasat Explore представя една от най-опасните професии в света: Риболов на лед

3773
Viasat Explore представя една от най-опасните професии в света: Риболов на лед
Снимка: Viasat World

Година след година, наследниците на исландските викинги играят рискована игра на оцеляване с природата: те са риболовци на лед, които въпреки тежките условия се съревновават с времето, устремени към най-големия улов на ледената повърхност на езерото Уинипег.

Поредицата в 8 части „Ледени викинги“, която ви показва това, дебютира по Viasat Explore на 11 февруари и се излъчва всеки четврътък от 22:45 часа с повторение в събота от 20:20 часа и в неделя на обед в 12:00 часа. Ето малко повече за тази опасна професия.

В първите епизоди виждаме как риболовците започват сезона, борейки се с тънкия лед, падащите температури и отказващо оборудване. С настъпването на зимата, ледът на езерото става по-дебел, което позволява да се влезне с по-тежка техника: Bombardier B12. Това е танк за лед от ерата на Студената война, достатъчно голям, за да превозва много товар, но и достатъчно бърз, за да се движи със 70 км в час, докато пресича терен с ледени пукнатини.

 

Ето някои от Викингите в предаването:

Крис Кристянсон ръководи Kristjanson Fish близо до Гимли, Манитоба, Канада. С десетилетия опит в риболова на езерото Уинипег, Крис е естественият наследник на семейния бизнес. Той е четвърто поколение риболовец като сем. Кристянсон е в района от над 130 години. Никой не познава езерото, както Крис. Той се счита за негов пазител!

Тревор Кристянсон е риболовец и филмов творец от Гимли, Манитоба. Той е 5-то поколение рибар и на езерото от невръстна възраст. В последните 12 години Тревор си изкарва прехраната с риболов. Този сезон е началото на отделянето на Тревор от основния бизнес на баща му, като открива своя собствена компания. Амбициозен по природа, Тревор вижда възможности там, където другите не ги съзират.

Кандис ръководи натовареното домакинство около семейния риболовен бизнес. Тя работи със съпруга си Джийн през всички риболовни сезони, включително дългият зимен сезон. Мото на този семеен и бизнес тандем е „Работи по-умно, не по-усилено“.

 

Ричард Бярнасон е най-опитният Леден викинг в екипажа, със стаж на езерото от над 50 години. Дълбокият респект на Ричард към езерото се вижда във всичко, което той прави. Освен рибар, Ричард е и страстен трапер.

Риболовът на лед - поминък

От гледна точка на повечето от нас, риболовът е вид спорт, но има хора, които с това си изкарват хляба. „Ледени викинги“ показва няколко от тези хора – семейството на един от тях е в бизнеса от 150 години, но някои други са започнали с тази професия едва преди година - две.

А каква е причината да се завръщат отново и отново към опасния лед, понякога на 40 градуса под нулата, в битка със стихиите? От риболова на лед могат да се изкарат много пари – понякога уловът може да донесе печалба от хиляди долари, но не е достатъчно само да имаш късмет или пък винаги да си нащрек.

 

Трябва и упоритост! 

 

Има много тънкости на риболова на лед:

  • Ледът трябва да е поне 8 см дебел, за да издържи теглото на риболовците, които същевременно трябва да наблюдават прогнозата за времето непрекъснато, тъй като ледът може да започне да се топи за минути.
  • Много е важно също колко е дълбока водата отдолу: ако е по-малко от 3-4 метра, мрежите могат да замръзнат към леда отгоре.
  • Нужни са и много години опит, за да знаеш къде е най-качествената риба. Това също се променя поради промените в околната среда – видове риба могат да изчезнат от места, където преди са изобилствали.

 

В работата си повечето „ледени викинги“ съчетават модерни технологии с традиционни методи:  използват свредели, за да пробият дупка в леда, след което измерват дълбочината на водата както са го правели предците им – с мрежа с камък. Нерядко ползват мрежи от по 70 метра, която потапят с приспособление, което се движи под леда и с въже го издърпват от една дупка към следващата, като по този начин придвижат и мрежата и събират улова.

История на риболова на лед

Макар, че в днешно време риболовът на лед изглежда като хоби, неговите корени не идват от спорта, а от техниките за оцеляване. За да преживеят дългите сурови зими, за хората живеещи на север, като например викингите в Скандинавия или местните племена на Северна Америка – било жизнено важно да се доберат някак до източниците на храна, обитаващи водите под замръзналата повърхност на езерата.

 

Историците не могат да посочат точно кога техните предци за решили да рискуват с риболова на лед, но най-ранните артефакти, открити в Канада, са на малко повече от 2000 години.

Методите им не се различават драстично от съвременния „спортен риболов“. С наличните си сечива правели дупки в леда, след което с харпуни от дърво или кост ловяли рибата, която плува в обсег.

В последствие започват да правят малки юрти над дупките, за да блокират светлината, така че рибата да не вижда рибарите отгоре, също правели стръв от дърво, което наподобява малки рибки, за да примамват по-големите по-близо до дупките. Наричат това риболов “в тъмна къща”. Той става популярен в Европа през 16-ти век. Едва преди стотина години този подход е заменен от риболова с въже с  флагчета: когато рибата клъвне, флаговете се раздвижва и така рибарите знаят, че има улов.

Времето, водата и ледът нямат милост и в предаването „Ледени викинги“ виждате, че един грешен ход може да коства загуба не само на оборудване, но и на живот.  

 

Ледени викинги“ дебютира по Viasat Explore в Централна и източна Европа, Русия и Скандинавските държави на 11 февруари и ще се излъчва всеки четвъртък в 22:45 часа с повторение в събота от 20:20 часа и в неделя на обед в 12:00 часа.

 

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин. За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com