Аферата "Рекет" се превърна в риалити шоу, а медиите в Македония са "големият брат"

3044
Аферата "Рекет" се превърна в риалити шоу, а медиите в Македония са "големият брат"
Снимка: iStock/Guliver

"Съдебната система вероятно осъзнава, че може да има последния шанс да си върне доверието на гражданите с независимо, цялостно и бързо разследване на случая "Ракет", но и на всички останали случаи на Специалната прокуратута. Съдебната власт трябва да намери сили да се противопостави на натиска, без значение откъде идва той, и за това има пълна подкрепа от наша страна", заяви посланикът на ЕС в Северна Македония Самюел Жбогар.

По време на свое изказване на форум в Стопанската камара, Жбогар заяви, че случаят "Рекет“ се е превърнал в риалити шоу, а фалшивите новини и разпитите са се превърнали в modus operandi (начин на действие – бел. прев.) в страната, съобщава БГНЕС.

Брюксел за скандала в Северна Македония: Вярваме в институциите, не в личностите

Европейската комисия (ЕК) смята, че политическите сили в Македония ще намерят начин за смяната на Катица Янева в съответствие с действ...

Посланикът подчерта също, че острата реторика на политиците, използвана помежду им, но и по отношение на съдебната система, не само разрушава доверието на гражданите, но и пречи на обществото в отчаяната му нужда от помирение.

"Съдебният процес, на който сме свидетели в наши дни, беше трансформиран от политиката и от някои местни и чуждестранни медии в риалити шоу. Те се опитаха да поемат ролята на съдебната система, да играят ролята на "големият брат", ръководейки играчите вътре в къщата, която е съдебната система. Фалшивите новини и разпитите са станали начин на действие в страната. Всеки се превърна в престъпник, което означава, че престъпниците са станали анонимни, всички са еднакви, всички са едни и същи", каза Жбогар, говорейки за формулата за влиянието на върховенството на закона върху бизнеса.

Само ако покаже, че може да се справи с всички случаи на престъпления и корупция, съдебната система, каза той, може да възстанови доверието на гражданите в нея и в политиката.

Той още веднъж подчерта, че Европейският съюз се основава на спазването на правилата и законите и че всеки елемент от триъгълника "граждани - държава - съдебна система" трябва да знае и да изпълнява правилно своята роля. В тази връзка, обърна внимание той, доверието е в центъра.

30 дни арест за шефа на Спецпрокуратурата в Северна Македония

Сециалният прокурор на Северна Македония Катица Янева остава в ареста за 30 дни, след като съдът прие искането на прокуратурата. Ведна...

По-рано днес от Брюксел напомниха на правителството, че очакват бърз и справедлив процес по случая, както и че правовата държава е едно от условията за приемане на Македония в ЕС. Още подробности може да намерите тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Блинкен пожела много здраве на гърците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com