X
 
 

Аферата "Рекет" се превърна в риалити шоу, а медиите в Македония са "големият брат"

1768 1
photo of Аферата "Рекет" се превърна в риалити шоу, а медиите в Македония са "големият брат"
Снимка: iStock/Guliver
"Съдебната система вероятно осъзнава, че може да има последния шанс да си върне доверието на гражданите с независимо, цялостно и бързо разследване на случая "Ракет", но и на всички останали случаи на Специалната прокуратута. Съдебната власт трябва да намери сили да се противопостави на натиска, без значение откъде идва той, и за това има пълна подкрепа от наша страна", заяви посланикът на ЕС в Северна Македония Самюел Жбогар.

По време на свое изказване на форум в Стопанската камара, Жбогар заяви, че случаят "Рекет“ се е превърнал в риалити шоу, а фалшивите новини и разпитите са се превърнали в modus operandi (начин на действие – бел. прев.) в страната, съобщава БГНЕС.

Брюксел за скандала в Северна Македония: Вярваме в институциите, не в личностите

Европейската комисия (ЕК) смята, че политическите сили в Македония ще намерят начин за смяната на Катица Янева в съответствие с действ...

Посланикът подчерта също, че острата реторика на политиците, използвана помежду им, но и по отношение на съдебната система, не само разрушава доверието на гражданите, но и пречи на обществото в отчаяната му нужда от помирение.

"Съдебният процес, на който сме свидетели в наши дни, беше трансформиран от политиката и от някои местни и чуждестранни медии в риалити шоу. Те се опитаха да поемат ролята на съдебната система, да играят ролята на "големият брат", ръководейки играчите вътре в къщата, която е съдебната система. Фалшивите новини и разпитите са станали начин на действие в страната. Всеки се превърна в престъпник, което означава, че престъпниците са станали анонимни, всички са еднакви, всички са едни и същи", каза Жбогар, говорейки за формулата за влиянието на върховенството на закона върху бизнеса.

Само ако покаже, че може да се справи с всички случаи на престъпления и корупция, съдебната система, каза той, може да възстанови доверието на гражданите в нея и в политиката.

Той още веднъж подчерта, че Европейският съюз се основава на спазването на правилата и законите и че всеки елемент от триъгълника "граждани - държава - съдебна система" трябва да знае и да изпълнява правилно своята роля. В тази връзка, обърна внимание той, доверието е в центъра.

30 дни арест за шефа на Спецпрокуратурата в Северна Македония

Сециалният прокурор на Северна Македония Катица Янева остава в ареста за 30 дни, след като съдът прие искането на прокуратурата. Ведна...

По-рано днес от Брюксел напомниха на правителството, че очакват бърз и справедлив процес по случая, както и че правовата държава е едно от условията за приемане на Македония в ЕС. Още подробности може да намерите тук.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители