Без решение: В Босна хиляди мигранти са в риск

2705
Без решение: В Босна хиляди мигранти са в риск
Снимка: Getty Images/Guliver

Зимата вече настъпи в Босна. Хиляди бежанци, които влязоха в страната, надявайки се да преминат през границата към Хърватия - и по този начин към Европейския съюз - все още са тук. И за много от тях, когато температурите през нощта спадат доста под нулата, неудобните условия в бежанските лагери бързо се превръщат в опасни.

Проблемът остава нерешен с години. Всяка година по това време световните агенции представят картината в някой от бежанските центрове в страната.

Примери за това само в Actualno.com има достатъчно: С наближаването на зимата властите в Босна и Херцеговина (БиХ) бързат да предотвратят хуманитарна криза за хиляди насочили се към ЕС мигранти, които спят без подходящ подслон при снижаващите се температури. Бедната балканска държава се превърна в спирка по новия път към Европейския съюз за мигрантите, бягащи от войната и бедността в Азия, Близкия изток и Северна Африка. Така започва анализ, публикуван миналата година.

За лошите условия в лагерите в Балканските държави също сме предупреждавали:

 - Хърватските власти накърняват човешките права на мигрантите и упражняват върху тях системно насилие, твърди доклад на неправителствената организация „Мрежа за наблюдение на насилието по границите” (Вorder violence monitoring network), която се занимава с правата на бежанците и мигрантите. Статията можете да прочетете ТУК.

- През последните дни информационните агенции съобщиха за случай, в който 12 мигранти са били „заключени в клетки“ в босненски бежански център. Сега се оказва, че в клетката е имало и 3-годишно дете, пише британският вестник Independent. Две иракски семейства от седем възрастни и пет деца са били задържани в бежански център, разположен в близост до границата между Босна и Херцеговина, и Черна гора. За фрапиращия случай можете да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Историята днес е от няколко приемни центъра, като този Бира в Босна, който предлага основни удобства. Мениджърът на лагера Амира Хадимехмедович споделя пред BBC, че да отпращаш хората е трагедия.

"Кара те да се чувстваш ужасно, ако кажеш: "Съжалявам, че не мога да ти помогна", а когато е студено, това е още по-ужасно”, казва тя.

"Местната власт забрани нови пристигащи в Бира. Около 2000 души са в момента навън без подходяща защита", сподели тя.

Хърватия издигна ограда по границата си с Босна и Херцеговина

Хърватия стана поредната държава, която постави ограда на границата си за защита от нелегалния наплив на мигранти, съобщава електроннот...

Стотици от тях са отседнали в палатки във Вучак – лагер, построен върху бивше сметище, близо до границата на Босна с Хърватия.

През последните седмици снеговалежът по планините около Бихач направи живота там още по-опасен.

В лагера за мигранти във Вучак край Бихач няма течаща вода или подходяща санитария.

След посещението си във Вучак, комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятавич заяви, че е „нечовешко и недопустимо“ хората да бъдат „натрупани в калта“ без течаща вода или адекватни санитарни условия.

"Условията на живот на стотици човешки същества в импровизирания лагер във Вучак са срамни. Този лагер никога не е трябвало да бъде отварян", каза тя в изявление.

Задържаха мигранти след бунт и сблъсъци в Босна и Херцеговина

Босненската полиция арестува 20 души, след като мигрантите в приемен център в северозападния град Велика Кладуша се разбунтуваха, преда...

"Сега е спешно да се преместят тези хора и да им се осигури прилично настаняване", добави тя.

Общинските власти в Бихач също признават неговата неадекватност.

Но съветникът на кмета Един Моранкич казва, че е несправедливо да се очаква малък град като Бихач да поеме отговорност за мигранти и бежанци.

"В началото местните хора имаха съпричастност и разбиране към проблемите на мигрантите. Но имаше и проблеми с неработещото държавно управление. Ние чувстваме, че нашето правителство ни е изоставило."

Дърк Панерт дойде от Дортмунд, за да организира мобилна операция за подпомагане, която първоначално помагаше на хората във Вучак. Сега той съсредоточава усилията си върху онези, които спят почти на открито в залесената местност по протежение на границата.

На прага на зимата: Босна и Херцеговина е пред мигрантска криза

С наближаването на зимата властите в Босна и Херцеговина (БиХ) бързат да предотвратят хуманитарна криза за хиляди насочили се към ЕС ми...

"Това са хора без обувки и чорапи и често само [с] един комплект дрехи", казва той. "Те не могат да оцелеят така."

Нищо чудно, че много от хората, намерили места в приемните центрове планират да останат там до края на зимните месеци.

Хасан от Бангладеш и иска да замине за Германия или Франция.

Но той сподели пред Би Би Си, че едно легло в центъра Международната Организация на Мигрантите в Мирал, в преустроена фабрика за PVC врати, близо до граничния град Велика Кладуза, е много по-добро от алтернативата да замръзне в Босна.

"Всички хора тук са в безопасност. Може би след февруари отново ще се опитам да отида в Хърватия, Иншалах", казва Хасан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com