Ердоган: Санкциите срещу Иран целят да разрушат световния баланс

1676
Ердоган: Санкциите срещу Иран целят да разрушат световния баланс
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че санкциите на САЩ срещу Иран „не са правилни“. Това пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak, цитирано от агенция "Фокус".

След среща на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Ердоган посочи пред репортерите: „Ние не намираме санкциите за правилни. Защото нашето мнение е, че тези санкции целят да разрушат световния баланс“. Турският лидер подчерта, че американските санкции срещу Техеран противоречат на международното право и дипломацията. „Ние не искаме да живеем в империалистки свят“, добави турският лидер.

Турция започва производство на собствена система за ПРО

Турция предприема стъпки за производство на собствена система за противовъздушна отбрана, наречена „Сипер“. Това обяви държ...

Изданието припомня, че в понеделник Вашингтон въведе нови санкции срещу енергийния и банковия сектор на Иран. Повече от 700 физически и юридически лица бяха включени в черния списък на САЩ, включително 50 банки и техните вътрешни и външни дъщерни дружества. Американското правителство предостави на Китай, Гърция, Индия, Турция, Италия, Япония, Южна Корея и Тайван 180-дневно изключение за вноса на петрол от Иран, което успокои тревогите на глобалните пазари, че наличността на суровината ще намалее рязко.

Ситуацията по турско-сирийската граница

Ердоган коментира, че съвместните патрули на формирования на САЩ и кюрдските „Сирийски демократични сили“ (СДС) по турско-сирийската граница са неприемливи и очаква американският президент Доналд Тръмп да ги спре.

Турските медии същевременно отбелязват, че президентите на САЩ и Турция трябва да се срещнат през почивните дни в Париж и по този повод турският президент е коментирал, че ще обсъди с американския лидер този въпрос, който може да предизвика „сериозни негативни развития“ по границата.

Турция е готова да атакува кюрдската милиция в Сирия

Турция е приключила с подготовката да предприеме офанзива срещу подкрепяната от САЩ кюрдска милиция "Отряди за защита на народа" (ОНЗ) ...

Yeni Safak обяснява, че СДС е доминирана от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG/ОНС), които са военното крило на партия Демократически съюз (PYD) – издънка на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК).

Борбата с тероризма

Същевременно Ердоган посочи, че Турция е постигнала исторически успехи срещу терористичните групировки под негово управление. „Турция постигна исторически резултати срещу терористичните групировки, банди и наркотрафиканти и всички други действия, целящи постигането на мир през нашето управление (от 2002 година)“, констатира държавният глава в изказване пред парламентарната група на ПСР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com