Йоханис: Молдова е изправена пред безпрецедентни хибридни атаки от Русия

3005
Йоханис: Молдова е изправена пред безпрецедентни хибридни атаки от Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Република Молдова „е изправена пред безпрецедентни хибридни атаки срещу нейната стабилност и устойчивост – атаки, провокирани и подкрепяни от Руската федерация“. Това заяви румънският президент Клаус Йоханис на церемония свързана с Деня на независимостта, предаде Аджерпрес.

"Заедно, Румъния и Съединените щати подкрепят Украйна и Република Молдова, за да гарантират тяхната сигурност, стабилност и европейски път като устойчиви демокрации и икономики. Подкрепата за тях означава укрепване на регионалната и трансатлантическата сигурност, сигурността на Румъния и румънските граждани", добави държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Обявиха проруска партия в Молдова за незаконна

Конституционният съд на Молдова обяви за незаконна дейността на проруска партия Шор в страната, предава белоруската опозиционна агенция...

Президентът заяви, че стратегическото партньорство със Съединените щати ще продължи последователно да определя външната политика и политиката на сигурност на Румъния. Той припомни твърдия ангажимент на американския президент "да защитава всеки сантиметър от съюзническата територия".

"Като конкретна проява на този ангажимент хиляди американски военнослужещи се намират днес в Румъния и допринасят, заедно със своите румънски, френски, нидерландски, белгийски и други съюзнически другари, за гарантиране на нашата сигурност и тази на евроатлантическото пространство. Уверявам ви в пълното съдействие на румънските власти за създаване на най-добрите условия за постоянно присъствие в Румъния на силите на нашия основен стратегически партньор", каза той.

Държавният глава говори и за решението на Съединените щати да разработят Стратегия за сигурност в Черно море, "за която Румъния има съществен концептуален принос". "Тази стратегия се основава на всеобхватен подход по отношение на политиката, сигурността, икономическото сътрудничество, енергийната сигурност и демократичната устойчивост. Това е визията, която Румъния споделя и която активно насърчаваме в диалога си със Съединените щати, но също така и на равнище Европейски съюз, НАТО и в регионалния диалог", заяви президентът.

Още по темата Украйна – четете тук

Зеленски: Руските сили трябва да си тръгнат от Приднестровието и аз такси няма да им викам

Процесите, които ще започнат в Приднестровието, ще принудят руските окупатори да напуснат тези територии. Това каза украинският президе...

Йоханис подчерта, че "Черно море може и трябва да играе естествената си роля на свързващо звено между Европа и Централна Азия, превръщайки се в зона на сигурност и просперитет за крайбрежните държави и извън тях". "В този сложен регионален и международен контекст Румъния ще продължи да бъде фактор на стабилност, да допринася за устойчивостта и сигурността на Черноморския регион и активен участник в развитието и укрепването на трансатлантическите отношения. Заедно с членството на страната ни в Европейския съюз и НАТО съюзник, стратегическото партньорство със САЩ ще продължи последователно да ръководи външната политика и политиката на сигурност на Румъния", каза той.

Президентът припомни настоящата ситуация в областта на сигурността. "Днес, в непосредствена близост до Румъния, Русия действа в разрез с основните принципи на Устава на ООН. Изрично се отрича териториалният суверенитет на Украйна, правото ѝ на независима външна политика и дори правото ѝ да съществува. Сблъскваме се с едностранни опити за пренаписване, ново тълкуване или избирателно прилагане на основни принципи на международния ред с цел връщане към ерата на сферите на влияние, в която Москва може по свое усмотрение да определя степента на свобода, суверенитета и трасето на границите на своите съседи", посочи той.

В съответствие с това Съединените щати и Румъния, заедно с европейските партньори и съюзници, "действаха и продължават да действат в подкрепа на Украйна и всички уязвими партньори в Черноморския регион".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com