Какво съдържа македонският закон за езиците

1290
Какво съдържа македонският закон за езиците
Снимка: Getty Images / Guliver

25 члена от приетия в сряда вечерта от македонския парламент Закон за употреба на езиците регулират употребата им. Освен македонският и албанският става служебен език на цялата територия на Македония. Двуезичността ще се прилага във всички държавни институции, публични компании, дирекции, институции и организации, комисии и юридически лица, които извършват публични дейности, пише скопският телевизионен канал „Телма“.

Албанският език ще се използва в парламента, правителството, Конституционния съд, омбудсмана, в избирателния процес, образованието, здравеопазването, културата, радио предаванията, домашните документи, личните документи, финансите, икономиката.

Македонският и Албаният език ще се прилагат в съдебната, изпълнителната, следствените и процедури, наказателните и административните производства, съдебните и извънсъдебните споразумения, както и в други производства пред съдилищата и държавните прокуратури.

Гърция категорична: Нужна е е промяна на конституцията на Македония

Необходима е промяна на конституцията, за да бъде името както за вътрешна, така и за външна употреба, а и за да бъдат избегнати бъдещ...

Ако органите не спазват разпоредбите на закона ще се сблъскат с глоба в размер от 4000 до 5000 евро, а длъжностното лице ще плати 30% от предвидената глоба, предаде Фокус.

Книжните и металните пари, както и пощенските марки ще съдържат символи, които представляват културно наследство на гражданите, които говорят македонския и албанския език.Същото важи и за заложните къщи, фискални доклади, издадени от институциите, фактури и бандероли. Униформите на полицията, пожарникарите и служителите в здравеопазването ще бъдат двуезични в Скопие и в общините, където живеят 20% албанци.

Това ще се прилага по същия начин и за имената на улиците, площадите, мостовете, ГКПП, летищата и други инфраструктурни обекти. Двуезично ще се водят и заседанията на Държавната избирателна комисия, както и стенограмите от заседанията на правителството и парламента. Освен на македонски, интернет страниците на институциите трябва да бъдат и на албански език.

Законът ще доведе до финансови последици и ще струва на бюджета около 1,8 млн. евро. Създава се Агенция за прилагане на албанския език, която ще трябва да се грижи за насърчаване и защита на езика, а надзорът около прилагането на закона ще се извършва Инспекция за езиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com