Кипър гласува спорен законопроект за приватизация

192988
Кипър гласува спорен законопроект за приватизация
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Парламентът на Кипър гласува спорен законопроект за приватизация преди крайния срок, за да получи следващия транш от международния спасителен план в размер от 10 млрд. евро.

След гласуването Никозия вече може да получи 230 млн. евро, предаде БГНЕС.

Законопроектът беше приет по време на извънредно заседание с 30 гласа "за" и 26 "против", без въздържали се, след като миналата седмица депутатите не успяха да приемат предишната му версия.

Правителството измени проектозакона, за да гарантира, че ще има подкрепата на мнозинството, тъй като следващо отхвърляне би застрашило спасителната програма на страната.

Според променения законопроект сроковете и условията на труд за служителите в пристанищата, електрическите компании и телекомите, които са определени за приватизация, ще бъдат гарантирани.

Въпреки това, на фона на засилено полицейско присъствие, протестиращи се събраха за втори път в рамките на една седмица, скандирайки, че "законопроектът е разпродажба на националното богатство".

Работниците се опасяват, че ще последват съкращения, които ще направят комуналните услуги атрактивни за купувачите, а това на свой ред ще ги остави безработни.

Правителството заяви, че законопроектът трябва да влезе в сила от следващата седмица, за да изпълни условията, поставени от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Според Никозия тази стъпка е от решаващо значение, за да се избегне застрашаването на доверието към усилията на Кипър да възстанови стабилността на страната след спасителния заем през март 2013г.

Правителството на Кипър подаде оставка

Всички министри от правителството на Кипър са депозирали своите оставки пред президента Никос Анастасиадис на днешното извънредно засед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани