X
 
 

Комисия в Турция възстановява неправомерно уволнените след преврата

1339 2
photo of Комисия в Турция възстановява неправомерно уволнените след преврата
Снимка: Божилова
В навечерието на третата годишнина от опита за преврат в Турция генералният консул на република Турция в Пловдив г-н Хюсейин Ергани покани на брифинг пловдивските медии и изложи официалната гледна точка към събитието, което беляза и промени политиката на съседната ни страна. Г-н Ергани благодари на българската държава, че оказва съдействие на турските власти в тая връзка, докато съюзници на Турция (бел.авт.- САЩ и Гърция) отказват.

Пипомняме, че САЩ отказват екстрадирането на Фетулах Гюлен, сочен за организатор на терористичната организация, повлияла чрез образователни институции в цял свят, както се твърди в официалните изявления на Турция, а Гърция отказа да екстрадира турски висши военни, потърсили там убежище след преврата.

Турция и Русия: Сближаване след разрив

Анкара и Москва стартираха по-тясно сътрудничество, след като преодоляха сериозен разрив през 2015 г. след свалянето на руски изтребите...

Г-н Ергани информира медиите за работата на комисията, създадена да разгледа жалби във връзка с уволнения и лишаване от пенсии, стипендии и други социални помощи по време на извънредното положение в Турция. Комисията е ситуирана през януари 2017 година, започва реална работа на 17 юли същата година, а до края на миналия месец вече има подадени 126 000 заявления. 6 000 от тях са уважени, хората са върнати на работа и им се изплащат сумите, равни на заплатите в периода на уволнението. Останалите, които получават отрицателен отговор, имат право да се отнесат до Административен съд. Пред тази комисия, която има статута на юридически орган, могат да подадат заявление за възстановяване и организации, но засега с предимство са жалбите на физически лица и на практика няма нито една възстановена до момента организация. Срещу 6 000 положителни отговора, комисията е издала 71 300 отрицателни, работата продължава. Срокът, в който се произнася, са 60 дни.

Г-н Ергани информира и за борбата на турските власти срещу влиянието на Фетулах Гюлен върху образователни институции в цял свят. В Турция с цел да се пребори с неговото влияние, е създадена фондацията Маариф, чиято цел е, без да се нарушава процеса на образование, да поеме управлението на училищата, каза генералният консул. В 18 страни фондацията Маариф е успяла, в 36 държави училищата и курсовете са закрити. В България училищата са две, каза още г-н Ергани - в София и в Пловдив. На въпрос какъв е в момента техният статут, той отговори уклончиво, каза, че те са под юрисдикцията на българското образователно министерство и даде да се разбере, че проблем на родителите е да решават дали децата им да ги посещават.

Що се отнася до гюленистките медии у нас, той посочи два сайта - "Седмичен обзор" и " Диалог България", но сподели, че не се подновяват често. На въпрос как ще коментира местните избори в Истанбул, които посочиха за втори път кмет на най- големия град в страната противник на Ердоган, г-н Ергани каза, че турският народ е дал своето решение. "Демокрацията в Турция е от много дълго време, извоювана е с много жертви и въпреки обратното мнение, турската демокрация на тези избори се доказа", каза още той. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Нещо не разбрах, най-справедливия президент уволнявал неправомерно след преврата?! Или не е справедлив, или не е неправомерно, не може и двете!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Правилно си разбрал
    : 0 !