Конституционният съд на РСМ образува дела срещу две български сдружения

2013
Конституционният съд на РСМ образува дела срещу две български сдружения
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд на Северна Македония информира, че са образувани дела, с които се оспорват уставът и програмата на сдруженията „Културен център Иван Михайлов“ в Битоля и „Цар Борис III - Охрид“. 

По отношение на сдружението „Културен център Иван Михайлов“ в Битоля Конституционният съд е сезиран от опозиционната партия Левица, която оспорва устава и програмата на сдружението, твърдейки, че те противоречат на Конституцията на Северна Македония, предава БТА. 

ВМРО-ДПМНЕ скочи на правителството заради изказване на Османи за Закона за сдруженията

„Това правителство не защитава интересите на македонските граждани, правителството на практика е това, което създава разделение в...

„От Левица посочват, че действията на сдружението „Иван Михайлов” в Битоля са насочени към разрушаване на конституционния ред на Република Северна Македония и разпалване на национална омраза и нетърпимост. Вносителите настояват за отмяна на посочените документи”, пише в съобщението на Конституционния съд в Северна Македония. Делото е в начален етап за изготвяне на доклад с конкретно предложение, по което Конституционният съд на страната ще се произнесе. 

Второто образувано дело е по отношение на програмата и устава на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис III - Охрид“, като и в този случай то е в предварителна процедура. Вносител на инициативата в Конституционния съд е адвокат Тони Менкиновски, който оспорва документите с твърденията, че те са „противоконституционни, тъй като са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред, отричане и възпрепятстване на свободното изразяване на националната идентичност на македонския народ и разпалване на национална омраза и нетърпимост”. 

Припомняме, че депутатите в Северна Македония приеха закон, с който забраняват създаването на български сдружения или фондации, които имат "програми, цели, дейности и действия, насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред на страната, към подбуждане и призоваване към военна агресия, както и разпалване на национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, изтребление, разпространяване или подпомагане, подбуждане и подкрепа на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх, както и предприемане на дейности, свързани с тероризъм или дейности, противоречащи на Конституцията".

Съгласно предложения текст, организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите име и/или наименование, цели и дейности, съгласно посочените разпоредби.

Външно предупреди РСМ: Със закона срещу българските клубове препятствате изпълнението на Договора за добросъседство

Приетите от Република Северна Македония законодателни промени препятстват ефективното и цялостно изпълнение Договора за добросъседство....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Премахнаха НАТОвска бомба в Ниш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com