Косово е изправено пред потенциална политическа криза

1512
Косово е изправено пред потенциална политическа криза
Снимка: Getty Images/Guliver

Косово е изправено пред потенциална политическа криза, след като новият парламент не успя да избере председател днес, поставяйки под съмнение въпроса дали коалицията, която спечели изборите през юни, може да събере мнозинство.

Учредителната сесия на косовския парламент не продължи следобед, както беше обявено, и го отложи за утре, тъй като отсъстваха 39-те членовете на коалицията ПАН. Депутатът Глаук Конюфца от "Самоопределение" призова коалицията да се откаже и да направи път на движението и коалицията ЛАА, които да сформират правителство, пише БГНЕС.

До месец Косово може да изпадне в енергийна криза

Косово се намира на прага на енергийна криза, тъй като страната е останала с резерв от въглища, който може да й стигне за най-много м...

„Това е повече от добра новина и потвърждение, че ПАН няма достатъчен брой депутати за избор на председател на парламента, а следователно и за сформиране на правителство. Затова нека не се самозаблуждават и отстъпят на онези, които имат достатъчен брой депутати”, каза той.

Конюфца добави, че няма никаква пречка "Самоопределение" и ЛАА да формират правителство, което "няма да зависи от Белград".

Извънредните парламентарни избори се проведоха на 11 юни. Според окончателните резултати, коалицията ПАН (Демократическа партия, Алианс за бъдещето на Косово и Инициатива за Косово) получава 39 депутатски мандата. Движението "Самоопределение" има 32 места, коалицията ЛАА (Демократичен съюз, Алианс за ново Косово и Алтернатива за Косово) - 29 депутати. По десет представители ще имат сърбите и партиите на малцинствените етнически общности.

Демократичният съюз на Косово вече съобщи, че депутатите от коалицията ЛАА (Демократичен съюз, Алианса за ново Косово и Алтернатива) няма да дадат нито един глас за формирането на правителство, ръководено от кандидата на ПАН Рамуш Харадинай.

АФП: Банковата криза в България преодоляна, но политическата несигурност остава

България изглежда е предотвратила опасността от банкова криза в най-бедната страна на ЕС, но анализатори предупреждават за продължава...

Провалът на днешното заседание безпокои наблюдателите със съмнение за нови предсрочни избори.

Косово, бивша сръбска провинция, чието население от 1,8 милиона души са главно етнически албанци, е една от най-бедните страни в Европа. Тя обяви независимост от Белград през 2008 г., почти десетилетие след войната за независимост от 1998-1999 г., която приключи след 11-седмична бомбардировка на НАТО срещу Сърбия. Войната остави след себе си 13 000 жертви.

Повече от 110 държави признаха независимостта на Косово, включително Съединените щати и повечето членове на Европейския съюз, но Сърбия отказа да направи това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com