Липсата на кворум спасява Заев от сваляне

1725
Липсата на кворум спасява Заев от сваляне
Снимка: Фейсбук

В македонския парламент няма необходимия кворум за започване на дебата за гласуване на недоверие на кабинета на премиера Зоран Заев, предаде БГНЕС.

В пленарната зала присъстват само 60 депутати. За да започне заседанието са необходими минимум 61 народни представители. В последния момент един от подписалите се под искането за гласуване на вот на недоверие, депутатът от БЕСА Кастриот Реджепи не се яви на дебата. Той написа в собствения си профил в социалните мрежи, че няма да участва в дебата, "защото е получил мощни сигнали от стратегическите партньори САЩ и ЕС, чрез посредничеството на висш дипломат, че през месец декември има голяма вероятност РСМ да получи дата за започване на преговори за членство в ЕС".

Пендаровски защити оставането на власт на Заев

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски открито защити оттеглянето на обещаната оставка на премиера Зоран Заев. След загубата на...

В залата не присъства и председателят на парламента Талат Джафери. Заседанието се ръководи от Фадил Зендели, който на няколко пъти даде почивка.

В пленарната зала присъстват и двама народни представители, които са облечени със скафандри, защото са положителни на коронавирус.

В кулоарите на Събранието са и депутатите от парламентарното мнозинство, но те не влизат в пленарната зала и не се регистрират. Ако до полунощ няма гласуване на вота на недоверие, тогава искането ще се счита за провалено.

В края на миналата седмица лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски показа списък с имената на 61 народни представители, които са се подписали под искането за гласуване на вот на недоверие. Мицкоски каза, че в "страната има ново парламентарно мнозинство".

Заев още не е внесъл оставката си, натискат го да остане на поста

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев все още не е внесъл оставката си в парламента. След среща със Заев лидерите и предс...

След провала на местните избори на 31 октомври Зоран Заев съобщи, че подава оставка от поста премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/. Преди два дни обаче на заседание на ръководството на партията бе взето решение оставките да бъдат отложени за неопределено време.

В негова защита застана и президентът Стево Пендаровски, който каза, че "решението на Заев е погрешно". "Не може да подаваш оставка, само защото си загубил местните избори", каза Пендаровски.

В момента в македонския парламент върви поредната почивка в очакване да се събере необходимия кворум за провеждане на вота.

Очаквайте подробности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com