Македония и Албания призоваха за сътрудничество

2381
Македония и Албания призоваха за сътрудничество

Македонският президент Георге Иванов и албанският му колега Илир Мета се обединиха след срещата си в Скопие около тезата, че регионът е длъжен да работи в сътрудничество, тъй като всички страни имат една и съща цел.

Страните от региона трябва да си сътрудничат, защото имат една обща цел – евроатлантическото интегриране, заяви Георге Иванов.

Според Илир Мета двете съседни държави могат да бъдат пример за сътрудничество. Той добави, че Македония заслужава да се присъедини към НАТО. „Членството на Македония в НАТО ще бъде успех не само за самата страна, но и за целия регион, защото ще представлява фактор за сигурност в сегашните неспокойни времена“, подчерта гостът.

Президентът Георге Иванов изтъкна, че Албания и Македония заедно са започнали пътя към НАТО, но след като Албания бе приета в алианса, Македония очаква нейната подкрепа в хода на присъединяването й към блока. В същото време македонският президент увери, че опитът на страната му по пътя към ЕС може да бъде полезен за Албания.

Албания се надява да бъдат зачитани малцинствата и тяхната идентичност и култура, заяви още албанският президент Илир Мета. Той подчерта това в отговор на въпрос с признаване наскоро на българско малцинство в Албания. „Нашето правителство и парламентът показаха максимална гъвкавост и толерантност в тази посока, но това не означава, че ще насърчаваме действия, които не са подходящи спрямо реалността в Албания”, подчерта той, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава каза, че лично ще се стреми към подкрепата на македонската общност в страната му и е по-добре държавите да си сътрудничат, отколкото да поставят въпроси от миналото. „В това отношение Скопие и Тирана са примери за сътрудничество в целия регион”, смята той.

Георге Иванов посочи, че най-тясната връзка между двете страни са македонците в Албания и албанците в Македония. „Стигнахме до извода, че това ни свързва най-много. Изказах благодарност на Илир Мета за грижата му досега за македонците в Албания и за всичките му усилия за подобряване на тяхното положение. Има отделни случаи, които не трябва да се обобщават, винаги трябва да гледаме общата картина и да насърчаваме всички положителни примери, които подобряват отношенията между двете страни”, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com